Hlavní navigace

Prima pro Android: kompletní videoarchiv stále s sebou [zkušenosti]

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Videoarchiv České televize můžete na mobilech a tabletech sledovat více než rok. Nova se nesměle vydala pouze na iOS, další platformy jsou v nedohlednu. Prima, která svoji službu Play spustila teprve nedávno, už má první mobilní aplikaci také. Pro Android minulý týden vydala software s prostým názvem Prima (ke stažení na Google Play). Zvolenému jménu osobně moc nerozumím, když televize svůj online archiv propaguje jako Primu Play, ale to je drobnost. Důležitý je samotný software.

Co na webu, to v aplikaci

Jakmile aplikaci spustíte, uvidíte tři základní megatlačítka. Velké čtvercové odkazuje na fotbalovou Ligu mistrů UEFA, pod ním jsou pak novinky a samotný archiv Prima Play. Pokud v nastavení zvolíte, že nejste fanouškem ligy mistrů, největší tlačítko bude odkazovat na archiv. V Novinkách najdete poslední články z webu iPrima.cz a v Lize mistrů zase speciální sekci, kde kromě článků najdete i program zápasů a jednoduché soupisky týmů. Ovšem žádná videa!

Prima Play pro Android

Ve spodní liště je ještě programový průvodce, nastavení a oblíbené pořady a videa (musíte být přihlášení). Ale pojďme rovnou do archivu.

Pokud jste si zvykli na web play.iprima.cz, budete jako doma. Struktura aplikace je stejná, základem jsou tři obrazovky Family, Love a Cool, tedy jednotlivé stanice a jejich obsah, poslední kartou jsou pak Pořady, což je abecední seznam všech seriálů a pořadů, které Prima vysílá.

Začněme těmi dobrými zprávami. Video opravdu hraje a nevšiml jsem si ani žádných reklam. Na rozdíl od zmršeného Topfunu pro Android funguje korektně i časová osa, takže můžete okamžitě přeskočit někam do půlky videa. V katalogu pořadů najdete opravdu vše, co je na webu. Odkazy na oblíbené pořady můžete sdílet na sociálně sítě nebo do e-mailu. Pořady či jednotlivá videa lze ukládat do seznamu oblíbených, takže vás pak aplikace upozorní na nový díl.

Prima Play pro Android

A při přehrávání videa si můžete zvolit z šesti různých kvalit od datového toku 120 kb/s až po 1500 kb/s. Nejvyšší kvalita je ucházející, žádné HD nebo 5.1 zvuk ale nečekejte. Na mobilu nebo tabletu vás Prima neurazí, zvlášť když Prima Play funguje zadarmo.

Už tyto atributy stačí k tomu, abyste mobilní archiv mohli používat. Pokud máte rádi primácké seriály a pořady, případně sledujete některý z tamních zahraničních seriálů (Walking Dead, Hvězdná brána, Will a Gracem) a filmů (zatím jen jeden), budete spokojeni. V případě titulu Živí mrtví / Walking Dead si dokonce můžete spustit česky dabovanou verzi i původní znění s titulky vypálenými do obrazu.

Chyby malé i velké

Během používání jsem ale narazil na pár chyb a nedomyšlených nebo chybějících funkcí.

  • Pokud chcete na mobilu a tabletu sledovat placené pořady Prima Play Premium, máte smůlu. Schválně jsem kvůli toho měsíční předplatné za 49 Kč koupil, ale videa z Ligy mistrů ani necenzurovaného „Polreicha“ jsem spustit nedokázal. Místo toho jsem viděl jen prázdný šedý seznam.
  • Aplikace je stavěná spíše pro mobily. Na 10" tabletu byly náhledové obrázky a upoutávky v nízkém rozlišení a vypadaly ošklivě.
  • Každé video můžete ohodnotit palcem nahoru/dolů. Ale jinak je to úplně bezúčelná funkce, protože toto hodnocení stejně u videí neuvidíte.
  • Chybí vyhledávání, vše musíte procházet ručně.
  • Aplikace funguje pouze na výšku, nelze ji otočit na šířku (mimo přehrávač samozřejmě).
  • Abyste mohli ukládat oblíbené položky, musíte se zaregistrovat, nebo použít facebookový účet. Vlastní registraci na iPrima.cz ale nedoporučuji, protože jejich portál ukládá hesla v plaintextu (!), takže až se někdo jednoduše nabourá na jejich stránky, stáhne si nezakódovaný seznam uživatelských jmen a hesel. Záznam o kartě sice neuvidí, ale pokud používáte jedno heslo a e-mail všude (je to váš problém!), tak lze tyto údaje zneužít. Naštěstí vás k registraci nikdo nenutí, videa přehrajete i jako nepřihlášení a prémiový obsah zatím v aplikaci stejně chybí.

První mobilní pokus Primy dopadl na chvalitebnou. Vývojáři ze Smarcoms vytvořili přehlednou a dobře fungující aplikaci, u které vás bude mrzet hlavně chybějící vyhledávač a fotbalové fanoušky zase nedostupná videa z Ligy mistrů. To však není nic, co by se nedalo dopříště napravit. Chválím hlavně nastavení kvality videa, takže můžete sami ovlivnit, jak bude Prima zatěžovat vaši linku. V Google Play aplikaci hodnotilo 217 lidí průměrnou známkou 4,3/5, takže naši spokojenost sdílí i ostatní.

KL24

 

Kompletní fotogalerie

Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android Prima Play pro Android

Byl pro vás článek přínosný?