Hlavní navigace

Názor k článku Přímo proti Intelu: TSMC uvádí speciální křemíkové procesy pro maximální výkon. První je N4X od Jan Olšan - 20nm proces TSMC byl vyloženě špatný. Ten proces...

  • 17. 12. 2021 13:53

    Jan Olšan

    20nm proces TSMC byl vyloženě špatný. Ten proces bez FinFETů tak tak fungoval, myslím že všichni kromě vás se celkem shodnou na tom, že to fakt nemělo dobré parametry a Fakt potřeboval ty FinFETy, které neměl. Proto pak byl takový obrovský pokrok, když přišel 16nm proces. Přitom to byla z velké části ta samá technologie, jenom měla místo planárních tranzistorů konečně FinFETy. Obrovský skok to i byl díky tomu, že bez nich to bylo hodně špatné.

    Naopak 22nm proces Intelu měl FinFETy tři roky před zbytkem světa a ne, bylo to fakt znát na energetické efektivitě. Proto je věta "Intelov 22nm bol bližšie k 28nm ako k 20nm konkurentom" hrubě mimo. Nevím, na čem to stavíte, ale jestli třeba na hustotě tranzistorů, tak to je dost ošemetné, protože procesory Intelu většinou vůbec nevyužívají potenciál hustoty (podobně jako procosory AMD...). A ta energetická efektivita je IMHO o dost důležitější (i teď, kdy v ní naopak vede TSMC).

    A ten příklad 5GHz RISCu je pokud vím Oracle SPARC? Už jsme to tady dřív řešili, tu jeho frekvenci nezpůsobil 20nm proces TSMC, ale rozhodně architektura. Je to něco jako Bulldozer/P4.