Hlavní navigace

Přispěvatelé se k Wikipedii obracejí zády, informuje Jimmy Wales

8. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší otevřená webová encyklopedie se do budoucna může potýkat se závažnými problémy. Upozornil na to její zakladatel, Jimmy Wales.

Tím problémem je odchod přispěvatelů k veřejnému obsahu. Za úbytkem stojí především únava z namáhavé editace a tvorby obsahu. Wikipedia samozřejmě nabízí podrobný a názorný návod, jak správně a relativně jednoduše příspěvky přidávat, i tak ale může být tato činnost především pro nové uživatele matoucí.

Problém je však v tom, že se s tím toho nedá moc dělat. Kdyby se postupy zjednodušily, vyhrnula by se na povrch opět kritika za to, že obsah na Wikipedii je až moc neprofesionální a neověřený. To by naopak znamenalo úbytek čtenářů. Je to prostě začarovaný kruh.

Za úbytkem také stojí profil klasického přispěvatele. Muž kolem šestadvaceti, geek. Ten se po pár letech přeci jen ožení a Wikipedii nadobro opustí. A takových případů je prý spousta. Jako řešení těchto problémů vidí Wales jedinou možnost. Rozšířit program, který by motivoval studenty různých univerzit k tomu, aby se v rámci studia podíleli o své poznatky i na internet, na Wikipedii.

CS24

Jimmy Wales dodává, že v současné době odchod přispěvovatelů ještě není tak kritický, je ale potřeba do budoucna učinit různá opatření, nebo to bude mít kritické následky.

Zdroj: Digital Trends