Hlavní navigace

Příští generací GPU AMD jsou prý Carribean Islands. Pirate Islands zrušeny?

7. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos Nvidia docela překvapila tím, jak silný „druhý dech“ chytila v oblasti GPU s čipy GM204 a GM107. Ta značně posunula výkon a dokonce i spotřebu, ačkoliv stále staví na zdánlivě vyčerpaném, pokud ne rovnou zastaralém 28nm procesu. Nvidia je díky nim v dobré pozici, o to víc ale vzbuzuje zvědavost otázka, jak na tuto výzvu odpoví AMD.

Podle webu Fudzilla mají tou odpovědí (byť možná ne bezprostřední či jedinou) být nová generace GPU. Podle tohoto webu pro ni AMD používá kódové označení Carribean Islands, cože je zajímavá a poměrně překvapivá informace. Na základě dosavadních zpráv jsme totiž očekávali generaci Pirate Islands, z níž se ještě žádné nové GPU na trh nedostalo. Jak nejnovější čip Tonga, tak údajně připravované Fiji a Iceland se totiž svými jmény zřetelně hlásí k příslušnosti ke generaci Volcanic Islands. Stejně jako v případě Havaje jde totiž o sopečné či sopkami proslulé ostrovy.

Carribean Islands mají podle Fudzilly představovat protivníky Maxwellů, jejich uvedení je ale poměrně vzdálené. Web jejich příchod klade – ovšem jen zhruba – spíše do druhé poloviny roku 2015, snad na červen (jún) až srpen (august). Jakým procesem se budou čipy vyrábět není známo, čas uvedení ale naznačuje, že by to už nemusel být 28nm proces. Fudzilla tyto informace má od zdrojů z branže, údajně poměrně spolehlivých. Firma už totiž údajně tyto plány prozradila některým svým partnerům.

Ze zprávy – je-li pravdivá – by mohlo vyplývat, že AMD udělalo nějaké změny v roadmapě GPU (což by zapadalo do této zprávy). Pokud mají totiž Carribean Islands jít ven coby příští vlna už v roce 2015, pak se nezdá pravděpodobné, že by jim v mezičase mohla předcházet ještě další skupina GPU. Je možné, že původně zamýšlené čipy Pirate Islands byly z plánů vyškrtnuty a Carribean Islands jsou naopak relativně čerstvým příspěvkem, který má pirátské ostrovy v roadmapě nahradit.

 

Značí Carribean Islands změnu v použitém výrobním procesu?

Pokud mi dovolíte spekulaci, je možným vysvětlením, že označení Pirate Islands patřilo čipům určeným pro 20nm výrobu. Pokud si to dáme dohromady s nedávnou zprávou, že AMD bude 20nm proces používat jen v omezené míře, možná to znamená, že GPU Pirate Islands byla zrušena, jelikož AMD nakonec nehodlá žádná 20nm GPU vyrábět. Místo toho by pak plánovalo přechod rovnou na 14nm (GlobalFoundries) či 16nm (TSMC) výrobu, a GPU z těchto procesů by právě mohlo pokrývat označení Carribean Islands. Alternativním vysvětlením pak je, že ve značení je prostě a jednoduše chlívek a pod označením Pirate Islands se nelogicky přece jen skrývají čipy Fiji a Iceland. Případně že se tato generace bude vztahovat na integrovaná grafická jádra v APU (Carrizo) a ne na samostatná GPU.

 

Na pojmenování Carribean Islands je jinak zvláštní ještě další věc. Jak Fudzilla podotýká, AMD totiž už vlastně řadu čipů vztahujících se ke Karibiku vydalo. Do této oblasti totiž spadají ostrovy jako Bonaire, Curaçao, Kajmanské ostrovy (Cayman), Turks a Caicos, nebo Antily, což jsou jména nám už dobře známá (Antilles = Radeon HD 6990). Tento fakt asi může vzbuzovat určitá podezření, na druhou stranu nemusí nutně znamenat, že zpráva není důvěryhodná – překvapení se stávají.

KL24

Kódové jméno Radeonu HD 6990 bylo Antilles. I to je ale karibské souostroví
Kódové jméno Radeonu HD 6990 bylo Antilles. I to je ale karibské souostroví

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?