Hlavní navigace

Přivítejte novou generaci nativních aplikací pro Google Chrome

6. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google buduje ekosystém kolem svého prohlížeče, potažmo kolem operačního systému postaveném na prohlížeči. Dalším krokem se stalo očekávatelné posílení využitelné funkcionality pro aplikace, které představují rozhodující faktor při výběru zařízení a platformy. Nová generace zjednodušeně řečeno nabídne mnohem více než stávající. Běh v režimu offline nepřekvapí, ale je dobré vědět, že s tím můžeme tak nějak automaticky počítat.

S tím, aby aplikace nehyzdilo prostředí prohlížeče, souvisí možnost běhu ve zcela samostatném rozhraní. Jinými slovy, přivítejte nativní aplikace. Mohou běžet i v celoobrazovkovém režimu. Stále se jedná o na síti (záměrně) závislé produkty, proto smí a budou využívat Google Drive, případně jiné úložiště, pro ukládání souborů atp. Ani pevný disk Google ze hry nevyšachoval, přestože budoucnost je cloudová.

Chrome obsahuje notifikací, jenž mohou aplikace rovněž využívat. Tyto notifikace mají výhodu v tom, že je spravujete z centrálního uzlu. Google pracoval na podpoře zařízení připojených skrze USB či Bluetooth, čili ze svého fotoaparátu stáhnete snímky atp. Ke fragmentaci docházet nebude, neboť vývojáři pro aplikace vytvořili tichý aktualizační systém. Uživatel se nemusí starat o aktuálnost, program to udělá za něj.

 

Neplatí to v případě, že by aplikace najednou začala vyžadovat vyšší oprávnění. To budete muset schválit. Díky synchronizaci budou vaše aplikace automaticky dostupné na všech připojených zařízeních. Současně se prý nemáme strachovat o bezpečnost, protože aplikace budou logicky využívat všech funkcí, co Chrome poskytuje, např. i sandboxu. Když poprvé nějakou nainstalujete, objeví se vám na hlavním panelu Windows spouštěč od Googlu.

Ve Chrome OS je pak situace jasná. Právě pouze dva zmíněné operační systémy zatím hlásí kompatibilitu s novou generací aplikací. Pokud byste si nějaký prográmek rádi vyzkoušeli, zavítejte do Internetového obchodu Chrome do sekce Na plochu (For your desktop). Google Keep jste nejspíš zkoušeli, ale co jiní zástupci? O zkušenosti se nezapomeňte podělit v diskuzi.

CS24

Nová generace nativních aplikací pro Chrome
Nová generace nativních aplikací pro Chrome

Zdroj: Google Chrome Blog