Hlavní navigace

Pro noviny a časopisy už můžete do e-trafiky. Třeba do těchto deseti

19. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Více jako papír, nebo více jako web

Poslední díl našeho seriálu o obsahových službách vám ukáže, kde číst prémiové články v různých jazycích včetně češtiny. Na rozdíl od minule probíraných e-knih je totiž způsob tvorby i konzumace e-časopisů a e-novin složitější.  U knih totiž záleží hlavně na obsahu textu, důležitý je význam sdělení. Samotná sazba není důležitá, protože pokud se dodrží běžná typografická pravidla, text bude čitelný, ať už jej otevřete na počítači, tabletu, mobilu nebo si jej vytisknete na papír.

U novin už musíte řešit, co zobrazit nejdříve, jaké použít formátování, které prvky více zvýraznit, a dodat jim tak na důležitosti. Každý ví, že na titulce jsou hlavní články, často rozvinuté na dalších stránkách. V digitálním prostředí ale nikdo skákat nechce, předpokládá se souvislý text, případně jednoduchý odkaz. A co když si chcete prohlédnout pouze sport ze zadní strany, nebo zahraniční a kulturní zprávy uklizené někde uprostřed?  V papírovém vydání se listuje snadno, na malém displeji je to otrava.

Vůbec největší výzvou je převod časopisu. V závislosti na oboru jsou obsah i forma rovnocennými atributy. Hlavně u lifestyle magazínů nebo populární vědy dělá sazba tvář celého časopisu. Nejde jen o text, ale také o okolní grafiku, tabulky, nadpisy a různé výkřiky. Čtenáři jsou citliví na každou změnu, sami se o tom občas přesvědčujeme v našich redakčních schránkách. Forma článku je dle mého názoru tak důležitá, že jinak stejný text může u bulvárního a seriózního média vyvolat odlišný dojem.

PDF, nebo aplikace

Vydavatelé digitálních médií proto mají dvě možnosti, jak převést papírovou podobu do jedniček a nul. Zaprvé nechají vše tak, jak je na papíru. Je to dokonce mnohem jednodušší způsob a nic nestojí. Při sazbě „printu“ se vytvoří jeden neměnný soubor PDF, který bude vypadat všude stejně (v tiskárně i na jakémkoliv chytrém zařízení). Jde o statický formát, neumí se přizpůsobit velikosti koncového displeje, a proto budete muset na menších telefonech nebo tabletech stránku hodně zvětšovat a zase zmenšovat. Logicky jej trápí také novinové články rozhozené do několika stran. Přesto jde o nejčastější způsob, jak se dnes e-noviny a e-časopisy vydávají.

PDF je levnější, zvlášť vysázená edice zase pohodlnější ke čtení

Druhým způsobem je udělat médiu tvář zcela novou. Détépák vezme text, grafiku, tabulky, grafy či jiný obsah a vysází jej znovu tak, aby byl dobře čitelný i na počítači nebo dotykové placce. Pracnější metoda si žádá člověkohodiny, a tedy i více peněz, výsledkem je ale pohodlnější digitální edice. Takové e-médium má veškerý důležitý text a grafiku u sebe, vše se navíc přizpůsobuje velikosti displeje. Vydání také může být interaktivní, tvůrci přidají animace, HD videa, kvízy s automatickým vyhodnocením či prvky získané z internetu (počasí, sociální sítě atd.).

Už víte, jak e-médium vzniká. Jak je ale získat a na čem jej číst? Z minulý dílů vám musí být jasné, že neexistuje žádné univerzální řešení, které by obsahovalo všechny časopisy a fungovalo na všech platformách.

Nejčastěji narazíte na digitální trafiky, které obsahují více různých titulů najednou. Mají přehledný katalog tříděný dle kategorií. Můžete v nich nakupovat jednotlivá čísla či dlouhodobá předplatné. A zaplatíte kartou, mobilem, převodem či speciálním přednabitým kreditem. Kvůli jednoduchosti se zde setkáte jen s prvním typem médií, tedy statickými „PDF“. Číst lze ve zvláštních aplikacích dostupných zpravidla pro všechny hlavní platformy (Android, iOS, Windows).

 

Technologičtí giganti jako Apple, Microsoft, Google nebo Amazon mají ve svých digitálních obchodech zvláštní oddělení, kde najdete softwarové čtečky konkrétních médií. Ty jsou naopak většinou plně interaktivní, využívají možností, které jim daný systém dává. Protože je tento způsob náročnější, jejich výběr není tak široký.

Obě formy mají něco do sebe. Pokud vám jde o samotný obsah, uspokojí vás obě. Když máte raději papírový styl, statický formát vám bude vyhovovat. A jestli je pro vás čtení zážitkem, určitě se podívejte po interaktivních médiích. V našem přehledu jsme pro vás vybrali 10 služeb, kde můžete e-noviny a e-časopisy zakoupit a rovnou také číst.

10 služeb, ve kterých si můžete koupit e-noviny nebo e-časopisy

Publero

  • web: publero.cz
  • platformy: web, Android, iOS

Publero jen nejznámější a u nás také nejrozšířenější z českých platforem. V knihovně najdete přes 750 časopisů, 59 novin a stovky nákupních katalogů. Vydávání pro Publero je totiž snadné, služba umí zpracovat tradiční tiskový formát PDF a převést jej do vhodné podoby pro své mobilní čtečky a web. Obsah je v Publeru placený, nejdříve si musíte nabít kredit. Řada titulů je ale zdarma. Díky zapojení přátel se bude váš kredit automaticky doplňovat. Za registraci je 5 Kč, za jejich nákupy dostanete 2% provizi.

Publero
Publero

ExtraReader

  • web: extrareader.cz
  • platformy: Android, iOS, Windows

Bohatý katalog s českou tvorbou má rovněž ExtraReader, který provozuje naše vydavatelství. Také proto v něm najdete i všechny naše časopisy včetně aktuálního čísla Extra PC, které právě držíte v ruce. Do knihovny se dostala více než stovka časopisů. Kromě jednotlivých čísel můžete výhodně nakupovat i předplatné, a to vždy alespoň ve dvou časových obdobích nebo počtech čísel. Platí se kartou, převodem nebo mobilem, žádný další kredit dobíjet nemusíte.

ExtraReader
ExtraReader 

Floowie

  • web: floowie.cz
  • platformy: web, Android, iOS

Téměř osm stovek novin a časopisů v mnoha jazycích (převážně ale v češtině a slovenštině) obsahuje také Floowie. I zde si musíte před nákupem dobít kredit, mnoho titulů je však bezplatných. Floowie má navíc dost často akce, ve kterých rozdává starší čísla časopisů zdarma. Největší výhodou této platformy je fulltextové vyhledávání v rámci celé knihovny. Zajímají vás články, kde se vyskytuje například slovo „rebarbora“? Floowie najde všechny relevantní časopisy.

Floowie
Floowie 

eReading

  • web: ereading.cz
  • platformy: čtečky eReading

Portál eReading.cz je v této oblasti největším nováčkem. To bohužel znamená omezenou dostupnost a fakt, že periodik je málo. Ke čtení si můžete předplatit Deník Insider nebo Literární noviny, zdarma pak eReading zasílá články větších zpravodajských portálů jako iDnes.cz, E15.cz nebo ČTK. A přestože má eReading i vlastní aplikace pro Android a iOS, noviny zasílá pouze do vlastních e-inkových čteček. Ty se na druhou stranu povedly a můžou se měřit i s Kindlem od Amazonu.

eReading
eReading 

Zinio

  • web: zinio.com
  • platformy: Android, iOS, Windows 8, Windows, OS X, BlackBerry

Pokud hledáte zahraniční čtení, neměla by vám uniknout služba Zinio. V ní najdete téměř 6000 různých časopisů v různých jazycích, převážně však v angličtině. Tradičně můžete nakupovat jednotlivá čísla, nebo i předplatné za zvýhodněné ceny. Výhodou Zinia je nejširší podpora mobilních a desktopových platforem. Každý pak ocení pravidelné výběry článků z placených časopisů, které si můžete přečíst zdarma.

Zinio
Zinio 

Amazon

  • web: amazon.com
  • platformy: Android, iOS, Kindle

Největší knihkupectví na světě už dlouho prodává i periodika. V katalogu najdete téměř 700 různých titulů z celého světa. Amazon ještě češtinu oficiálně neschválil, ale nakupovat už můžete Insider nebo Respekt. Tuzemské uživatele by mohl zaujmout i český týdeník The Prague Post, jenž je vydáván v angličtině. Na e-inkových čtečkách Kindle pak lze pomocí triku číst i Literární noviny nebo E15, ale ty už si musíte dohledat jinde, placení probíhá přes jejich interní systémy.

Amazon
Amazon 

 

Apple

  • web: apple.com/itunes
  • platformy: web, Android, iOS

Apple čtení časopisů zpopularizoval ze všech firem asi nejvíce. Začalo to příchodem iPadu, na kterém se vývojáři a vydavatelé předháněli v tom, kdo vytvoří co nejpřeplácanější interaktivní obsah. Dnes už se situace uklidnila, efektů ubylo, a tak lze do Kiosku nakupovat vkusná česká i zahraniční periodika. Třeba naší 100+1 nebo Respekt. Platit můžete přímo kartou přes App Store. Nevýhodou je, že vydávání nových čísel někdy vázne, protože Apple musí textový obsah nejdříve schválit.

Apple iTunes Store
Apple iTunes Store 

Google

  • web: play.google.com
  • platformy: Android

U Googlu najdete časopisy na dva způsoby. Buď formou aplikace pro Android, nebo jako univerzální obchod, jehož tituly můžete číst kromě Androidu také na iOS nebo webu. U nás zatím funguje jen ta první varianta. Tím ale jinak neztrácí na atraktivitě, protože už obsahuje hodně titulů. Jde například o bezplatný časopis Dotyk nebo náš 100+1 zahraniční zajímavost. Oba se dobře přizpůsobují telefonům i tabletům, aplikace jsou plně interaktivní.

Google Play
Google Play 

Windows Store

  • web: windowsstore.com
  • platformy: Windows 8, Windows Phone

Kdo kdy navštívil obchod se softwarem pro okenní systémy, ten už ví, že obsahuje méně aplikací než Android či iOS. Totéž platí i pro časopisy nebo noviny. Za zmínku stojí Hospodářské noviny, jež mají povedenou čtečku svého placeného deníku. Jinak se ale setkáte především s bezplatnými aplikacemi, které zpřístupňují běžný „neexkluzivní“ obsah z webových zpravodajství. To se týká například webů Novinky.cz, iDnes.cz, ČT24.cz nebo E15.cz.

Windows Store
Windows Store 

KL24

Ostatní

  • web: různé
  • platformy: web

Pokud nemáte smartphone ani tablet a přesto byste chtěli číst exkluzivní obsah, někteří vydavatelé jej zprostředkovávají i na běžných webových stránkách. Po zaplacení článku, čísla nebo předplatného se dostanete do skryté části webu, kde najdete nové čtení. Digitální předplatné nabízí například Hospodářské noviny či MF Dnes, ze společenských magazínů pak Reflex nebo Respekt. Mezi nejznámější oborové weby s placeným přístupem pak patří Motejlek.com nebo Psychologie.cz.

HTML5 noviny
HTML5 noviny 

Byl pro vás článek přínosný?