Hlavní navigace

Proč Apple koupil Beats? Musel, a to vinou slepoty a arogance vedení

6. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple neměl ve zvyku dělat velké nákupy. Před pár dny se ale potvrdilo, že za 3 miliardy dolarů koupí Beats. Jedná se o producenta přechválených sluchátek a současně o provozovatele hudební streamovací služby s uživatelskou základnou čítající asi 250 000 předplatitelů. Otázkou zůstává, proč si vlastně službu pořídil. Nakonec mu nic jiného nezbylo.

Nejspíš nepřekvapí, že si za to může Apple sám. Arogantní manažeři ve vedení ignorovali konkurenci. Streamovací služby jako Spotify mezitím ukázaly, že za slušný paušál, nebo dokonce i zadarmo, mohou nabídnout k přehrávání celou knihovnu. O iTunes a kupování jednotlivých alb v důsledku toho přestává být zájem.

 

Jak nejmenovaný zdroj pro BuzzFeed podotkl, Spotify rovněž slaví úspěch, protože se jedná o solidní platformu se sociálními funkcemi. Ping od Applu, který se narodil v roce 2010 a zemřel o dva roky později, sice měl sociální nádech a doporučoval písně, ale jak zdroje se shodly, měl za úkol především nalákat uživatele k zakoupení skladby.

V kontrastu s tím si na Spotify písničky přidáte do vlastnoručně vytvořených seznamů stop, které sdílíte klidně s celým světem. Podobně jako Ping, také vývoj iTunes Radio doplatil na krátkozraké uvažování managementu. Jeden z bývalých zaměstnanců pro BuzzFeed řekl:

„Pandora je skvělé rádio, které naprosto zadupává do země iTunes Radio. Vážně, iTunes Radio stojí za starou belu, a to kvůli aroganci Applu. Schopnosti managementu rozhodovat mne uzemňovaly zas a znovu.“

Ignorování konkurence ze strany vedení bylo tak špatné, že podle jednoho ze zaměstnanců někteří lidé z vedení před rokem vůbec netušili, že Spotify je služba zprostředkovávající streamování hudby. Dokonce odmítali jej aspoň vyzkoušet. Apple usnul na vavřínech a v nevědomosti si myslel, že iTunes Radio sejme Spotify. A doplatil na to.

MMF24

Nevěnoval se příliš tomu, jak volit písně pro rádia. Vzal tedy seznam nákupů a podle toho mu přihrával písně, a to i do seznamů stop, kam se tyto kousky nehodily.

Zdroj: BuzzFeed via Neowin