Hlavní navigace

Proč Microsoft přeskočil Windows 9? Důvodem může být kompatibilita

3. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internetem proběhl nový drb, proč Microsoft vlastně přeskočil devítku a nová Windows se rozhodl opatřit číslem deset. Dříve jsem spekuloval o tom, že důvodem může být snaha se co nejvíce distancovat od Windows 8, která v očích uživatelů totálně pohořela. Důvod ale může být mnohem pragmatičtější.

Údajný vývojář z Redmondu na Redditu zanechal příspěvek, kde prozrazuje, jak dopadlo testování kompatibility. Nemálo programů od třetích stran detekovalo devítku a systém tak považovalo za Windows 95 či 98. Ne každý program totiž kontroluje druhou cifru, která by už prozradila, že se nejedná ani o jednu ze dvou slavných verzí Windows z devadesátých let.

 

Bohužel by to mohlo přivodit zbytečnou nekompatibilitu s aplikacemi, které by s moderním systémem nakládaly jako s Windows 9x. Problém by nastal u aplikací, které již třeba nejsou aktivně vyvíjeny a nikdo by je neopravil. Skok na Windows 10 se tím pádem jeví jako opodstatněný.

Opět by mohlo jít o vstřícný krok k firmám. Kde jinde by provozovali aplikace, které ještě pamatují na tak staré operační systémy jako Windows 95 a 98?

Zdroj: Reddit via Microsoft News