Hlavní navigace

Proč výrobci předinstalovávají na svá zařízení aplikace od Microsoftu?

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spekulovalo se o tom, že Microsoft investuje do operačního systému Cyanogen. Místo toho společnost nezaútočila na Android přímo, přímou konkurencí nadále zůstávají Windows Phone a časem Windows 10. Společnost však učinila dohodu s firmou Cyanogen, která pomůže přenést jeho aplikace do nových smartphonů.

Ještě předtím se Microsoft dohodl se Samsungem, Dellem a spoustou menších výrobců, kteří opět v některých svých nových zařízení nabídli uživatelům z výroby aplikace z Redmondu. Dle mého názoru se jedná o velmi chytrý přístup, jak dostat své služby k uživatelům. Co si budeme nalhávat, většina uživatelů používá výchozí předinstalované aplikace.

 

My na ně pak nadáváme, zvlášť, když se jich nelze zbavit. To je ale jiný příběh. Důležité je, že se Microsoft pokouší vrazit klín do obřího ekosystému, jemuž dominuje Google. Otázkou zůstává, jak se mu podařilo dohody s výrobci zařízení s Androidem vyjednat. Podle výzkumu Digitimes to bude velmi pravděpodobně opravdu tak, že Microsoft výměnou za předinstalaci aplikací jako OneDrive nebo Skype snížil cenu patentových poplatků.

KL24

Výrobci rádi sníží výrobní náklady, mezi které se licenční poplatky za patenty počítají. Některým výrobcům se to hodí do krámu v tom, že aspoň částečně oslabí nadvládu Goglu, jenž je drží v hrsti. Pokud historky z posledních týdnů něco naznačují, pak to, že můžeme podobných pokusů a oznámení čekat více. Microsoft může jenom získat.

Zdroj: Digitimes Research

Byl pro vás článek přínosný?