Hlavní navigace

Proč warez? Polovina domácností i firem pirátí proto, že se jim za software nechce platit

Sdílet

Zdroj: Redakce

Protipirátská organizace BSA si nechala zpracovat průzkum, aby zjistila, proč Češi používají nelegální software. Ve firmách i domácnostech je hlavní důvod totožný, polovina z nich chce ušetřit. Tj. vědomě používají pirátské kopie programů, protože se jim nechce platit.

Důvody softwarového pirátství
Důvody softwarového pirátství

Ostatní důvody mají přibližně po patnácti procentech. V domácnostech si lidé neuvědomují, že používají warez, do firem jej zase zatáhli sami zaměstnanci. Nebezpečnou skupinou je nákup padělku. Jednotlivci i firmy mohou nakoupit levnější software, ale obchodník jim prodá pirátskou kopii.

 

Podle BSA je v českých firmách třetina softwaru používána nelegálně. „Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). Stíhané firmy mají většinou méně než 150 zaměstnanců a podnikají v oblasti služeb, výroby, designu, inženýrství a architektury,“ píše BSA v tiskové zprávě. (Microsoft, Adobe, Autodesk i Symantec jsou členy BSA, takže podobné výzkumy jsou primárně zaměřeny na ně.)

Zdroj: TZ BSA