Hlavní navigace

Proč Windows Phone 7 zřejmě neuspějí?

8. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Náš článek zahájíme u malého (a místy trochu nostalgického) ohlédnutí za prvními Windows Mobile a zakončíme tím, kam nám vše dospělo.

Tenkrát před deseti lety

Vznik mobilního operačního systému dnes známého jako Windows Mobile se datuje až někam k létu 2000. Jedná se o OS naprogramovaný v C++ a spadající pod rodinu Windows CE (nekompatibilní se stolními OS z důvodu jiných procesorů – mimochodem, i kernel je dodnes pojmenován Windows CE 5.2), z něhož se vyvinul do svébytné skupiny. Aplikace pro Windows Mobile sice obvykle nejsou s CE kompatibilní, naopak to jde ovšem lépe. Nejnovější verze aktuálně dostupná je 6.5.3 a na rozdíl od Chrome OS či Symbianu je to OS uzavřený. Podle platformy, na níž OS běží, se je Microsoft rozhodl rozdělit na verze Windows Mobile Professional (běží na moderních smartphonech s dotekovými displeji), Windows Mobile Standard (běží na smartphonech s běžnými displeji) a Windows Mobile Classic (sem spadají všechna klasická starší Pocket PC). Prakticky ve všech verzích OS sdružoval několik základních věcí:

  • Na obrazovce „Today“ zobrazoval agendu majitele zařízení typu schůzky, úkoly, výročí, …
  • Tamtéž se nalézal vždy i čas a datum.
  • Součástí výchozí instalace OS byla mobilní verze kancelářského balíku Microsoft Office nazvaná Office Mobile (sestává z Pocket Word, Pocket Excel a Pocket Outlook).
  • Stejně tak byl dodáván i předinstalovaný WMPlayer a (později) též i Pocket Internet Explorer.
  • MS pamatoval i na PPTP VPN klienta a možnost připojení skrze Bluetooth či USB k internetu.
  • Je tu i souborový systém shodný se stolními Windows řady 9x/NT a podpora stejných souborových systémů (převážně na bázi FAT).
  • V neposlední řadě veškerá Windows Mobile zvládala multitasking, tedy současný běh více úloh.

Windows Mobile 6.5.3 je zatím vrchol redmontského giganta, zdroj: Microsoft

První operační systémy řady Windows Mobile byly přijaty svými uživateli poměrně pozitivně. Na tehdejších ARM, SH3 a MIPS procesorech se s hrdým názvem „Pocket PC 2000“ objevila 19. dubna 2000 první verze tohoto mobilního operačního systému, kterou uživatelé nadšeně přijali, a vůbec jim nevadilo jediné podporované rozlišení 240 × 320 px. Po čase se objevil OS Pocket PC 2002, který přidal podporu pro GSM/GPRS moduly u tehdejších smartphonů. O další rok později na trh vpadly Windows Mobile 2003 v celkem 4 edicích, jež opět doplnily leccos zajímavého (podpora externích klávesniček, BT headsetů, MIDI souborů…). Tu vzápětí vystřídala verze Windows Mobile 2003 SE (Special Edition), jež se od té původní lišila zejména podporou displejů až 640 × 480 px a konečně zvládla i natočení displeje. Poté přišly Windows Mobile 5 (výrazně prodloužily výdrž díky novému ukládacímu konceptu s flash pamětmi a nikoliv pouze do RAM) a Windows Mobile 6.5.3 (umí rozlišení 800 × 480 px, VoIP, ...), u kterých se vývoj prozatím zastavil. V této chvíli se nabízí otázka, proč jsme vlastně začali takto zeširoka? Abyste dnes viděli věci v širším kontextu.

Windows Phone 7 budou vypadat úplně jinak, zdroj: PocketNow

Kdo čeká, že bude následovat další verze známá jako „Windows Mobile 7“, tak ten se mýlí. Microsoft se rozhodl pro nové jméno Windows Phone 7 Series a to poté ještě dodatečně změnil na Windows Phone 7. Prvních verzí podobných smartphonů běžících na tomto OS se máme dočkat zhruba někdy během letošních prázdnin, spíš ke konci roku.

Windows Phone 7 ovšem bude muset pro aspoň částečný úspěch na trhu zároveň zvládnout hned několik zásadních problémů (přesvědčit zákazníky k upgradu, nabídnout více než zajetá konkurence…), které jsou natolik velké, že máme za to, že odsoudí Windows Phone 7 nastálo do role stejného párprocentního outsidera, jakým je Palm se svým webOS.

Jednu středně propečenou aplikaci prosím…

Patrně tím největším zádrhelem je nedostatek aplikací. Zatímco Google, Apple a nakonec i ten Palm mají již aplikací tisíce, desetitisíce a stotisíce (Apple 225 tisíc, Android roste tempem 10 tisíc aplikací měsíčně a dokonce i webOS má nových několik set aplikací měsíčně), Windows Phone 7 zatím živoří o pár demo-aplikacích. Nakonec, je to logické, být programátorem, tak proč psát na zařízení, která se ještě neprodávají a tudíž není jisté, zda budete mít zákazníky?

Pokud pohlédneme na prodeje smartphonů za poslední rok, zjistíme, že jim dominují jednoznačně platformy Android, Apple, Symbian (resp. Meego), BlackBerry OS, webOS a nějaké ty starší Windows Mobile řady 6.x. Přitom důvody pro úspěch mobilní platformy jsou prakticky stejné jako u běžných stolních OS:

  • Produkt musí nabídnout soukromým osobám či zákazníkům z business sféry uspokojivou zkušenost.
  • Musí zde být mnoho aplikací na výběr tak, aby pokrývaly všechny potenciální zájmové zákaznické skupiny.
  • Vývojáři musejí být motivováni, rozumně placeni a musí vydělávat, aby vůbec něco naprogramovali a zákazníci měli co vybírat.

Za této konstelace a faktů je nám tedy doslova záhadou, proč si takto nechává Microsoft s Windows Phone 7 ujet příslovečný vlak a zbytečně se připravuje o během let těžce vydobyté výhody. Zbytek potenciálních zákazníků s nakoupenými Windows Mobile aplikacemi za stovky dolarů (ani ty české nevyjímaje přirozeně) se roky těšil na vydání WM7. Poté je ale Microsoft doslova dorazil informací o zpětné nekompatibilitě s Windows 6.x, zkrátka přesně to, co zákazník nechce (pozor, neplést prosím s ukončením podpory, která má trvat ještě po léta!).

Požadavkům na tři speciální tlačítka neodpovídá současný WM top model HTC HD2, oficiální upgrade tedy nebude, zdroj: HTC

Jinými slovy, Microsoftu se nebude s Windows Phone 7 startovat příliš dobře – nová platforma s nulovým podílem na trhu, „nakrknutí“ bývalí zákazníci a již zaběhlá konkurence, to není dobrý odrazový můstek. Microsoft by musel přijít s něčím opravdu převratným, aby Windows Phone 7 na dnešním přecpaném trhu mobilních OS uspěly. Jinak zkrátka dle platných zákonů ekonomické džungle neuspějí a zákazník prostě zkusí něco nového, jiného a otevřeného – nejspíše Android…

KL24

Jak zřejmě bude WP7 vypadat si můžete vyzkoušet v demu na stránkáích windowsphone7.com.

Zdroj: Wikipedia, Betanews, HotHardware

Byl pro vás článek přínosný?