Hlavní navigace

Proč z Windows 8 zmizelo tlačítko Start? Protože jsme ho nepoužívali

29. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli se s novými verzemi softwaru obvykle těšíme na nové funkce, někdy se stane, že přijdeme o ty stávající. Krásným příkladem z poslední doby je Opera, která ve dvanácté řadě provedla docela důkladnou čistku. Taková Windows 8 se připraví o jeden ze symbolů přetrvávajících v systému přes patnáct let, a sice o tlačítko vyvolávající nabídku Start. Zatímco Start v pozměněné podobě budoucnost přežije, typický prvek a hrdý symbol Windows dosloužil. Na tabletech nám to sice vadit nebude, jenže co na osobních počítačích? Tam na něj budeme ještě dlouho vzpomínat. Nejen z nostalgie.

 

Jenže Microsoft se k tomu kroku neodhodlal bezdůvodně. Naopak se prý velmi spoléhá na telemetrická data, podle nichž ostatně během vývoje horlivě upravuje také Osmičky. A posbíraná data prý firmě prozradila, že tlačítko Start nebylo využívané tak jako kdysi. Již ve Windows 7 si uživatelé zvykli připínat aplikace na hlavní panel, čímž se snížila jejich potřeba po otevírání nabídky Start. Dramatický pokles v používanosti nakonec redmondského giganta vedl k odstranění tlačítka. A nabídka Start k tomu dostala novou identitu.

Statistická data nelžou. Otázkou zůstává, jestli byl chirurgický zákrok nutný. I přes nižší používanost šlo stále o důležitý a užitečný prvek. Naopak předělat nabídku Start bylo zřejmě nevyhnutelné.

Zdroj: Neowin