Hlavní navigace

Názor k článku Unikl procesor Intel Alder Lake s 14 jádry a 20 vlákny (inu, big.LITTLE). Takt až 4,7 GHz od tynyt - Gogo: naopak, já tohle považuju za úpadek klasického...

  • 2. 2. 2021 14:18

    tynyt

    Gogo: naopak, já tohle považuju za úpadek klasického PC. Intel je ve svrabu, nemá moderní technologie a není schopen konkurovat standardní cestou (ač by správně měl), tak vymýšlí obezličky.

    Třeba se pletu, ale myslím si, že jakmile Intel dosáhne na funkční výrobní proces lepší než 14nm a zároveň překročí vlastní stín monolitické Core architektury (což jsou vzájemně spojené nádoby), tak celý koncept big.little zcela jednoduše nemá smysl a bude zahozen. Problém těchto zmetků je ten, že nic nedělají dobře: spotřeba bude i tak enormní, a výkon zdaleka nedosáhne na výkon 14 ekvivalentních a moderních plnotučných jader konkurence; a teď samozřejmě myslím jádra nepostižená extrémní spotřebou nedokonalého nebo obstarožního výrobního procesu. Jinými slovy, jak je možné, že 15W low-power AMD Ryzen má stejný výpočetní výkon jako rok starý quasi-65W Intel do desktopu? Chápeš tu Intelovu současnou tragédii v plné parádě? Já Aldera vidím jako upocený stop-gap ze všech možných ingrediencí, ne jako progresivní cestu vpřed.