Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Unikl procesor Intel Alder Lake s 14 jádry a 20 vlákny (inu, big.LITTLE). Takt až 4,7 GHz. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 3. 2. 2021 7:31

    mikymauz

    Komplik - Na Apple se můžeš velice zjednodušeně dívat jako na herní konzoli. Uzavřený svět, který ti dovolí psát software mnohem blížeji na "železo" a nemá problém zahodit nebo omezit zpětnou kompatibilitu - to si x86 svět nemůže dost dobře dovolit.
    Co se týče big.little, v jeho použití v klasickém desktopu moc smyslu nevidím. Laptop dejme tomu, ale zatím neznáme pořádně ani výkon, ani efektivitu, ani cenu a srovnání s přímou konkurencí.
    Big.little by z mého pohledu nebylo špatný třeba v NAS. Malá jádra by v klidu obhospodařovala běžný provoz - síťové služby, apod., velká by se rozjela třeba při streamování/transkódování videa.
    A že o big.little přemýšlejí i v AMD - viz jejich patent "Instruction subset implementation for low power operation" https://www.freepatentsonline.com/10698472.pdf; na str. 6 přehazování úlohy z low- na high-feature procesor.