Hlavní navigace

Názor k článku Unikly informace k Zenu 3 a Zenu 4. Ryzen 4000 „Vermeer“ může mít IPC vyšší o 15% od Jan Olšan - U těch čipletových Ryzenů je ta energetická efektivita...

  • 29. 8. 2020 18:29

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    U těch čipletových Ryzenů je ta energetická efektivita 7nm a samotné architektury trochu zakalená tou komunikací s IO čipletem. Asi není ani tak problém, že je 12nm, ale to že je separátní a že mezi jádry a ním musí běžet docela vysokorychlostní komunikace docela zhoršuje spotřebu. V idle ale i v zátěži. Myslím, že u Intelu žere "uncore" o dost menší díl energie relativně k celému procesoru než už těchhle Ryzenů. Podobně to nejspíš o dost zhoršuje efektivitu Epyců. Škoda no, kdyby měli víc prachů, víc lidí, a mohli to vyrábět monoliticky, asi by ty 7nm CPU byly ještě lepší. (Toto jinak asi Zen 3 neodbourá, jestli bude s čipletama - pořád tam bude tahle penalizace spotřeby a výkonu kvůli latencím paměti).

    Trošku škoda, že ty APU mají zase menší cache, takže když se srovnává s nima, tak je zase otázka, jestli ta nesnížila výkon (tipl bych si, že ve hrách by mohla, v aplikacích asi už tolik ne).