Hlavní navigace

Názor k článku Unikly informace k Zenu 3 a Zenu 4. Ryzen 4000 „Vermeer“ může mít IPC vyšší o 15% od Radek Holeček - tombomino:Pokud vyvíjím hru či jiný software, není mým...

  • 30. 8. 2020 16:51

    Radek Holeček

    tombomino:
    Pokud vyvíjím hru či jiný software, není mým zájmem nějaká optimalizace. Optimalizace totiž stojí peníze, které mi nikdo navíc nezaplatí. Mým prvotním zájmem je to dovézt do provozuschopného stavu. Že si zákazník kvůli tomu musí koupit lepší hardware, je jeho problém.
    Vám se to zdá možná divné, přijde vám to kontraproduktivní, protože si myslíte, že tím softwarová firma přichází o zákazníky, kteří na lepší hardware nemají. To je pravda, ale jen částečně. Protože je tu další část zákazníků, kteří si tu hru koupí jen proto, že je náročná. Mají pocit, že čím větší hardwarové nároky, tím lepší ta hra je.
    Nikdy jsem hry profesionálně neprogramoval, ale u jiného softwaru je to podobné. Když jsem se živil jako programátor, programovali jsme podnikový software na skladové hospodářství apod. A ten software byl postaven na Oracle databázi. Naprosto zbytečně, mohli jsme použít daleko levnější řešení nebo dokonce řešení zdarma. Na tu aplikaci by to bohatě stačilo. Ale šlo v první řadě o prachy. Když se zákazníkovi řeklo, že si koupí za 1,4 milionu databázi od Oraclu a k tomu mu my prodáme náš "profesionální" software za podobnou částku, měl zákazník dojem, že dostává něco extra. Kdybychom to postavili na řešení "pro socky", nikdy by nám za ten software tolik nezaplatil.
    Ono u softwaru je to stejné jako u hardwaru. U hardwaru taky má každý pocit, jak to dělá Intel blbě, ale na financích je vidět opak. A software je totéž, jak bude vidět na prodejích těch letadýlek od Microsoftu nebo jak je vidět na prodejích Windows či Office.