Hlavní navigace

Názor k článku Unikly informace k Zenu 3 a Zenu 4. Ryzen 4000 „Vermeer“ může mít IPC vyšší o 15% od Jan Olšan - Ty volně dostupné enkodéry jsou tři pokud vím.Rav1e...

  • 3. 9. 2020 14:44

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ty volně dostupné enkodéry jsou tři pokud vím.
    Rav1e od Mozilly v Rustu (trochu mě teď mrzí, že to zbytečně sponzorovali, AV1 je boj Google a Netflixu, IMHO Mozilla v tom propálila prachy), který není feature complete, ale trochu jsem doufal, že je tam větší šance na nějaké psychovizuální optimalizace. Jak moc se bude dál vyvíjet, těžko říct.

    libaom od Google - referenční a zároveň produkční enkodér založený na libvpx pro VP9. Myslím, že tomu pořád chybí pořádné psychovizuální vytunění/psy RDO, ale v metrikách tuším má nejlepší skóre.

    SVT-AV1 - od Intelu+Netflix, vývoj dynamický, kvalita asi horší, taky nevím, jak kompetentní to tam bude s psyrdo etc...
    Ale další vývoj (AV2) prý má být založený na téhle codebase, takže asi budoucnost.

    FFmpeg umí používat minimálně libaom, u těch druhých dvou nevím, jestli už je integrace, já to vždycky používal jako stand-alone, přes ten ffmpeg je opruz když nejsou namapované všechny možnosti a tak. To jeho CLI se mi nikd ynelíbilo na rozdíl od celkem příjemnýho x26*.