Hlavní navigace

Názory k článku Procesory ARM proráží už i v superpočítačích. Na ThunderX2 s jádry Vulcan sází sám Cray

  • 19. 11. 2017 17:01

    Gildor

    Rozhodně zajímavá zpráva. Faktem je, že mnoha lidí tyto boje ARMových Davidů s x86 Goliášem, v servrovém a HPC segmentu, vyvolávají velké sympatie k těmto pokusům narušit onen monopol. Přesto, i pokud by např. toto řešení bylo zatím jednoznačně nejúspěšnější a reálně se začalo prosazovat jako plnohodnotná alternativa k x86, tak IMHO by trvalo minimálně dekádu, spíš dvě, než by taková platforma vůbec mohla vyrůst do podoby vážně ohrožující x86 jako dominantního hráče. A to jak vzhledem k setrvačnosti tohoto trhu, kompatibilitě všeho možného, smluvní provázanosti trhu, ale také samozřejmě, protože by Intel (i AMD) vytáhl všechny možné zbraně - jak ty férové, technologické, tak možná méně férové, cílené omezování kompatibilty, tlak na dlouhodobé smlouvy, atd, atd.

    V tuto chvíli má IMHO Intel daleko větší obavy z Nvidie a jejího raketového růstu ve výpočetním segmentu. A obecně z proměny celého tohoto trhu, kde začíná hrát daleko větší roli GPU akcelerace, ASIC zařízení, apod. Tím, i bez toho aby Intel ztratil tržní podíl u procesorů, tak ztrácí podíl na tržbě z celých těchto zařízení, u deep machine learningu je to možná nejmarkantější, a Intel tak neprofituje na obrovském rozmachu tohoto segmentu, jak by si nejspíš představoval.
    S mírnou ironií bych dodal, že už jen chybí, aby Nvidia získala licence na x86 a vstoupila i na tento trh.

    Jinak, jak je v úvodu článku zmíněno, že se někdy mluví případném přechodu Applu na ARM jako o konci x86. Tak tím bych si už vůbec nebyl jistý. V první řadě by to byl obrovský risk ze strany Applu, který kdyby nevyšel, tak by uškodil daleko spíš Applu než Intelu a celé x86 platformě. Navíc sám Apple teď v segmentu notebooků a PC (co jsem tedy četl, nezajímám se o Apple až tak moc) přestává být v až tak komfortní situaci. Dávno už je pryč doba, kdy docházelo k jeho velkému rozmachu i na trzích mimo USA a možná teď mnozí jeho zákazníci spíše střízliví. Když se podívám na tržní podíl, tak Apple stagnuje, či mírně klesá, a to není na nijak závratných číslech. Takže v tomto světle by experimetování s ARMem mohlo být vůbec dosti riskantní.