Hlavní navigace

Názor k článku Čekají nás zase bezpečnostní díry v CPU. Intel pod embargem řeší osm nových chyb od Artael - Je to tak, o to zajímavější by byla...

  • 4. 5. 2018 15:46

    Artael

    Je to tak, o to zajímavější by byla částačná "přeprogramovatelnost" procesoru, jen by to asi neběhalo tak svižně. Myslím že spousta výzkumníků si teď hraje se simulacemi a hledá díry, což se roky a roky nedělo. Ono v roce 2002 (kde započal asi největší rozmach IT/HW/internetu) se na nějaké šifrování nehrálo, stejně jako na potencionální útoky a plošné sledování pomocí elektroniky. Pokud vezmeme vývoj HW (tedy dejme tomu dobu strojů z období 80386 platforem), tak se bezpečnost začala řešit poněkud více až v posledních 10 letech, proti dejme tomu 30 letech "rychlého" vývoje hlavně s tendencí posouvat výkon dál a dál.

    Což podle mě v případě vývoje CPU způsobí (pokud se opravdu výrobci zaměří na ladění HW "problémů") delší období přešlapování z místa na místo a stagnaci růstu rychlosti/IPC. V současné době ještě k nějakému posunu dochází (AMD vyvinulo Zen po spoustě let bezvětří, intel na tom pravděpodobně začal pracovat před rokem a něco). Výkon příliš neroste, s frekvencí už hýbat v rámci výrobního procesu také moc nejde, spotřeba se nám šponuje vysoko a TDP které dříve odpovídalo i přiblizně maximu co si CPU cuclo, tak je dnes mimo realitu. No a přidávání jader sice je řešením, ale už se taky naráží na strop, a to jak fyzických rozměrů monobloku (u intelu), tak i vysoké spotřeby takového systému. Bude sranda :)