Hlavní navigace

Procesory Intel Ivy Bridge: až o 20 % výkonu více

3. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože se 22nm die-shrink jádra Sandy Bridge ještě ani sériově nevyrábí a Intel teprve připravuje továrny schopné jej produkovat, objevují se již první informace. Procesory architektury Ivy Bridge mají nabídnout až pětinový nárůst výkonu oproti současné generaci. Z počátku bude procesor dostupný v pouzdře LGA 1155, až časem se objeví varianty pro jiné patice než H2. Žádné velké změny v architektuře čipu se nedají očekávat, procesory budou stále vyráběny buď ve dvou-, nebo čtyřjádrové konfiguraci s podporou HyperThreading. Menší změnou by měla být podpora PCI Express 3.0, počet linek ale zůstane stejný.

Ivy Bridge

Větších změn se dočká integrované grafické jádro. Přibude podpora DirectX 11 a OpenCL 1.1, připojení tří nezávislých zobrazovadel nebude problém, stejně jako související zavedení HDMI ve verzi 1.4. V kontrastu s tím rozhraní DisplayPort nejspíše zůstane u starší verze 1.1. Grafický výkon by měl narůst zhruba o třetinu a zlepší i možnosti zpracování videa.

Na nové čipové sadě Panther Point s nativní podporou USB 3.0 a SATA 6 Gb/s budou fungovat i procesory Sandy Bridge. Zajímavostí je, že Intel nejpíše přenechá výrobu sady na TSMC. Kdy budou čipové sady řady Intel 7 vydány ještě není známo, s procesory Ivy Bridge se doufejme setkáme počátkem roku 2012.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?