Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Procesory Intel Meteor Lake už mají ne dvě, ale tři velikosti jader: LP E-Core v SoC čipletu. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 11. 7. 2022 10:25

    tynyt

    Tohle je IMHO hodně velké zjednodušení. 5800X3D těží z cache jen v určitých typech aplikací a souhlasím, že přínos širší sběrnice nemusí být v těchto aplikacích tak markantní. Na druhou stranu se širší sběrnicí (nebo rychlejší RAM) roste rychlost vybavování dat, a logicky (při použití inteleavingu) tak klesá latence - opět, ne tak drasticky jako u specializované cache, zato průřezově přes všechny aplikace které pracují s pamětí. Vtip je v tom, že pak stačí běžná (malá) cache.

    Kdybych to měl shrnout, tak aplikací, kde nestačí malá cache a zároveň stačí ta větší zase až tolik není, prakticky to jsou jen ty hry a možná speciální věci na masivní prosévání malých objemů dat . Tím nijak nesnižuju význam 3Dcache, je to perfektní a chytré řešení pro hráče, ale obecně to zase tak zásadní přínos není.