Hlavní navigace

Osmijádra Coffee Lake prý letos nebudou? Oprava: část CPU vyjde teď v létě (oživeno)

31. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Intel

Aktualizováno:

Zdá se, že situace se nám zase otočila. Se slajdem, který procesory Coffee Lake Refresh umisťoval do příštího roku, to je složitější a nakonec asi nové procesory přece jen dostaneme dřív. Detaily najdete v aktualizaci na konci původního článku.

V posledních týdnech jsme tu měli hodně zpráv o nových osmijádrových procesorech Coffee Lake, které Intel chystá k uvedení pro desktopový socket LGA 1151. Víme například, že by měly fungovat minimálně v některých starších deskách (nebude tedy absolutně nutné kupovat novou, jako s prvními procesory Coffee Lake), máme jejich údajně specifikace (osmijádra z úniku a pro nižší modely dokonce už i oficiálně). A také bylo prozrazeno, že osmijádra by měla mít konečně připájený rozvaděč tepla. Spolu s tímto přísunem zpráv se očekávalo, že procesory vyjdou relativně brzy, dejme tomu v říjnu, možná dokonce už v září. Ovšem nyní unikla roadmapa Intelu, dle které tato očekávání jsou předčasná a procesory generace 9000 budou naopak na prodej až v roce 2019.

Slajdy, ze kterých toto vyplývá, jsou poměrně detailní a v hojném počtu, takže vypadají dost autenticky. Publikoval je web XFastest, který také není jako zdroj zrovna nekvalitní. Součástí dokumentů je rekapitulace vlastností platformy Coffee Lake, čipových sad 300 a dalších věcí pro zákazníky (celá sbírka je zde, pokud jste zvědavi), nás však zajímají slajdy s harmonogramem uvádění procesorů.

Osmijádra a procesory generace 9000 po novém roce

Nejdřív asi to nejpodstatnější, tedy ona osmijádra. V slajdu, který můžete níž vidět, má Intel jak pro třetí, tak pro čtvrtý kvartál letošního roku stále vedené jen nynější procesory Coffee Lake generace 8000, končící modelem Core i7-8700K. Generace 9000 podle tohoto dokumentu má vyjít až v prvním kvartálu roku 2019 (a její další následník pak už vidět není plán končí sloupečkem pro Q2 2019 a do té doby dle očekávání nic dalšího nepřijde).

Jak můžete vidět, v roadmapě jsou potvrzené modely Core i5-9600K (což má být šestijádro bez HT), Core i7-9700K (osmijádro bez HT) a Core i9-9900K (osmijádro s HT). Ostatní modely jsou označené souhrnně jako „CFL-S Refresh“, tedy refresh Coffee Lake pro desktop, a také by měly přijít na trh v Q1 2019. Zajímavé je, že jako následníka dosavadní špičky Core i7-8700K Intel uvádí model Core i7-9700K. Naopak nový plnotučný model Core i9-9900K je uveden na novém řádku o patro výš. Toto asi znamená, že jej Intel bude považovat za novou vyšší výkonnostní třídu nad současným Core i7 a pravděpodobně u těchto čipů může být nasazena vyšší cena. Všimněte si ještě jedné věci – pod oběma jmenovanými osmijádry je ještě proužek „CFL-S Refresh“. To asi znamená, že jako Core i7, tak i9 budou mít i neodemčenou variantu, která se schovává pod tímto názvem. Ta by jako obvykle mohla být o něco levnější, o něco úspornější, ale také o něco pomalejší kvůli nižšímu TDP.

Roadmapa procesorů Intel pro desktop (Zdroj: XFastest) Roadmapa procesorů Intel pro desktop (Zdroj: XFastest)

Čipset Z390 už brzo, bude koexistovat s Z370

Zdá se však, že čipset Z390 nebude vydán synchronizovaně s těmito CPU, desky s ním naopak asi vyjdou ještě tento kvartál. V slajdu ukazujícím čipsety je zanesen už pro Q3 2018. Podle roadmapy má být Z390 ale dostupný na trhu zároveň s čipsetem Z370 (který tedy do důchodu nepůjde), a to až minimálně do Q2 2019, kde slajd končí. Do té doby zdá se žádné další nové čipsety nevyjdou. A to ani pro highendovou platformu X299.

intel-roadmapa-procesory-cervenec-2018-xfastest-08 Roadmapa procesorů Intel pro desktop - čipsety (Zdroj: XFastest)

LGA 2066: Basin Falls Refresh

I platformu highendových CPU pro socket LGA 2066 roadmapa pokrývá. Podle následujícího slajdu by měla dostat nové procesory v poslední čtvrtině roku, tedy v Q4 2018. Nevíme zatím úplně, co přesně očekávat, Intel by asi mohl chystat jak nové procesory pro socket LGA 2066, tak jako specialitu extrémní 28jádra se socketem LGA 3647. Intel tato nová CPU označuje jako „Basin Falls Refresh“, což je dost nejasné. Basin Falls bylo označení pro celou platformu procesorů Skylake-SP/X. Nevíme tedy, zda nové procesory budou odvozené od nového serverového křemíku Cascade Lake-SP, nebo zda Intel použije stále čipy Skylake-X, ale s vyššími frekvencemi a případně třeba i s počtem jader vyšším než 18, pokud by byly použité i největší XCC čipy.

Použití termínu Refresh by asi ukazovalo spíš na Skylake-X než na Cascade Lake-X, ale úplně jistě to zatím říct nelze. Každopádně to ale bude na 14nm procesu (stejně jako u Coffee Lake Refreshe).

intel-roadmapa-procesory-cervenec-2018-xfastest-10 Roadmapa procesorů Intel pro desktop - platforma X299 (Zdroj: XFastest)

Posunutí termínu vydání?

Jsou-li tyto slajdy pravé, pak tedy nová CPU od Intelu vyjdou pro desktop až po novém roce (mohlo by to být na CES 2019, ale třeba i později), jen platforma X299 by dostala nové modely už letos. Jak už bylo řečeno, je to poněkud v kontrastu s dosavadními očekáváními, která počítala spíš s tím, že osmijádra Coffee Lake budou na podzim, pokud dokonce ne ještě v létě (i takové naděje byly tu a tam do Intelu vkládány). Podle tohoto dokumentu to tak ale opravdu nevypadá.

Nicméně je ještě možné, že tyto slajdy nejsou úplně aktuální a pocházejí třeba ještě z jara. Jak už je dnes obecně známo, také šestijádrové procesory Coffee Lake měly původně vyjít až na začátku nebo v první polovině roku 2018 (většina modelů a čipsteů také šla na trh až v dubnu), ale Intel pak uvedení části procesorů uspíšil o několik měsíců, aby zastavil nápor osmijádrových Ryzenů. A je možné, že podobné přehodnocení proběhlo v plánech Intelu opět i nyní a také osmijádra by pak třeba vydal dřív (otázka je, zda kvůli tomu třeba zase nebudou špatně dostupná jako zpočátku šestijádra). Teoreticky je samozřejmě možné i to, že je roadmapa naopak nová a Intel uvedení procesorů generace 9000 z nějakého důvodu odložil. Každopádně jistotu tedy asi zatím nemáme.


Aktualizace: OEM trh příští rok, ale retailový trh už letos?

XFastest nyní vzal své informace zpět. Slajdy z roadmapy jsou sice asi skutečně reálné, ale zdá se, že zrovna stránka ukazující harmonogram vydávání procesorů pro desktopovou platformu LGA 1151 – a tedy Core i9-9900K, i7-9700K a i5-9600K – nebyla relevantní. Web totiž nyní publikoval jiný slajd, který můžete vidět zde, a který tyto nové procesory generace 9000 naopak umisťuje už nyní do třetího kvartálu. Což by znamenalo, že by je Intel mohl uvést třeba již v srpnu, nebo v září.

Aktuálnější slajd? Pro "consumer segment" zřejmě osmijádra přece jen vyjdou dřív, už nyní v třetím kvartále 2018 Aktuálnější slajd? Pro "consumer segment" zřejmě osmijádra přece jen vyjdou dřív, už nyní v třetím kvartálu 2018

Jak je toto možné? Pokud není předchozí slajd zcela neaktuální, nabízí se jedno vysvětlení. Je možné, že roadmapa, v níž se nová CPU začnou prodávat až příští rok, by asi mohla platit pro OEM segment, nebo pro počítače pro firemní sféru (business/commercial). Kdežto pro koncový trh a tzv. "DIY" segment, tedy pro zákazníky stavějící si počítače vlastnoručně, by procesory přišly na trh už teď v Q3 2018, jak ukazuje novější slajd, jenž vidíte zde.

Toto vysvětlení rozporných roadmap se zdá jako hodně pravděpodobné. Úplně stejně to totiž Intel udělal i s první generací Coffee Lake. Tyto procesory se také na trh firemních počítačů dostaly až nyní na jaře, zatímco jejich vypuštění loni na podzim bylo omezené a obnášelo jen pár modelů určených pro DIY/retailový trh se samostatnými komponentami a také asi pro herní OEM počítače. Teď to asi bude podobné a zatímco většina procesorů řady 9000 vyjde skutečně až v Q1 2019, Intel opět v následujících měsících vydá několik modelů s předstihem pro nás skládače. A tím se také vysvětluje, proč jsou o nich všude úniky, jako by byly za rohem.

V tomto předběžném režimu by zdá se měla vyjít Core i9-9900K, Core i7-9700K a Core i5-9600K (pro jejich specifikace vizte odkazy na začátku článku). Kromě těchto třech by pak měl jít v tento kvartál na trh také levnější šestijádrový model Core i5-9400, který bude nástupcem relativně dostupného Core i5-8400. Čtyřjádra Core i3 naopak nahrazena nebudou, od těch modely generace 9000 vyjdou až po novém roce.

KL24

Tímto se tedy situace snad vyjasnila a zároveň jsme asi na druhý pokus potěšili ty z vás, kdo se na pořízení osmijádrového Intelu těšili. Web XFastest bohužel vytvořil celkem slušný zmatek, takže prosím omluvte toto politováníhodné nedopatření, ke kterému dochází...

 

Byl pro vás článek přínosný?