Hlavní navigace

Procesory Kaby Lake-X nebudou fungovat ve všech deskách platformy Intel X299

15. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Tento měsíc vydává Intel bezmála po třech letech novou platformu X299 pro své highendové procesory a učinil s ní jeden nečekaný krok. Kromě 6–18jádrových čipů Skylake-X totiž pro její socket LGA 2066 upravil také běžné mainstreamové procesory Kaby Lake, určené pro socket LGA 1151. Ty se označují Kaby Lake-X a jejich problém je v tom, že mají podstatně omezenější konektivitu, než s jakou LGA 2066 počítá. Výrobci desek se s tím budou muset potýkat a vypadá to, že jedním z jejich řešení bude i to, že některé desky čtyřjádrové Kaby Lake-X podporovat nebudou.

Vyplývá to ze zatím nekompletních specifikací desky ROG Rampage VI Extreme, které na svém webu publikoval Asus. Je v nich přímo uvedeno, že model bude z „řady Core X“ umět jen vyšší modely a pro Core i7-7740K a Core i5-7640 podporu nemá. Řadu ROG prodává Asus na vršku své nabídky za poměrně vysoké ceny (přičemž highendová platforma je sama o sobě vždy dražší než mainstreamové desky). Opomenutí levnějších CPU tak v tomto případě není velká rána, jelikož ty budete typicky chtít kombinovat s relativně levnější deskou.

Intel už procesory Kaby Lake-X adaptoval na stejné pouzdro a neměl by být problém ani s jejich napájením (TDP jsou nižší a proudový odběr by také neměl být horší). Z toho lze asi soudit, že Asus levnější CPU pravděpodobně nepodporuje kvůli omezené konektivitě, jež komplikuje zapojení desky.

Asus Prime X299-Deluxe Deska Asus Prime X299-Deluxe pro platformu LGA 2066

Co Kaby Lake-X na deskách dělá

Tento jeden model ovšem ještě nemusí znamenat, že bude Kaby Lake-X bojkotováno masově. Asus má na svém webu další tři desky pro LGA 2066, které Kaby Lake-X jako podporované uvádějí. Exkluzivně pro Skylake-X tak možná budou jen vyšší modely – uvidíme u ostatních výrobců. Ony tři desky (Prime X299-A, Prime X299-Deluxe a TUF X299 Mark 1) také ukazují, co Kaby Lake-X bude s konektivitou dělat.

KL24

Specifikace potvrzují, že z osmi slotů pro paměti bude možno použít jen polovinu (přičemž bude třeba vybrat ty správné podle manuálu), jelikož Kaby Lake-X má dvoukanálový řadič. Pro výrobce nepříjemnější omezení je ale asi v linkách PCI Express, jelikož zatímco Skylake-X jich z CPU vyvádí 28 nebo 44, Kaby Lake-X jen 16. Podle specifikací je dopad následující. Tři sloty PCI Express ×16 těchto desek lze na Skylake-X provozovat s konfigurací ×16/×16/×8 – případně s ořezanými CPU na ×16/×8/×1. Oproti tomu u Kaby Lake-X nabízí Asus jen konfiguraci ×8/×8/×1. Režim ×16 pro grafiku lze mít jen s jedním slotem. Zároveň jsou kvůli tomuto ostatní sloty na desce připojené k řadiči v čipové sadě.

Pouzdro čipu Kaby Lake-X je podstatně jednodušší. Pasta je tam také (Zdroj: PCGamesHardware) Procesor Kaby Lake-X po odstranění rozvaděče tepla (Zdroj: PCGamesHardware)

Platí to i pro sloty M.2 pro SSD, které dle specifikací u těchto desek poskytuje čipset X299 – pokud by totiž měly být připojené k procesoru, buď by s Kaby Lake-X nefungovaly, nebo by zbývalo jen osm linek pro grafiku (slot M.2 vezme 4 linky z 16). Je možné, že toto je jeden z hlavních důvodů, proč highend Kaby Lake-X nepodporuje. Díky škrtnutí podpory pro i7-7740K a i5-7640K by mělo být možné připojit sloty M.2 přímo k CPU, což přináší lepší výkon a latence.

Byl pro vás článek přínosný?