Hlavní navigace

Profesionál Dell Latitude ST se konečně chystá na trh?

28. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Server Engadget v poměrně krátké době přinesl hned dvě zprávy o tabletu, který se zdá být modelem Dell Latitude ST, o kterém jsme naposled psali již před více jak čtvrtletím. Původním kódovým názvem Peju, Latitude ST se již nyní dá označit jako zklamání. Jak už to bohužel až moc často bývá, z původních slibů toho moc nezůstalo a produkt se trochu propadá do zmatků ještě dřív, než vůbec dorazil na trh.

Tak například uvedení tabletu původně bylo plánováno na rok 2012, jelikož to ale nevypadá, že by systém Windows 8 ve své finální verzi spatřil světlo světa začátkem příštího roku, Dell ho měl uvést na trh začátkem tohoto měsíce s Windows 7. Jak vidíme, uveden na trh stále nebyl. To se však má změnit a konečně by měl dorazit v listopadu. Unikly totiž finálně vypadající specifikace, objevila se také propagační videa (viz zdroj). Později se zařízení objevilo přímo i na webu Dellu.

Jak vidíme, i po hardwarové stránce bude slabší než se dříve proslýchalo. HDMI výstup a slot pro SD kartu zůstal, USB port má tablet podle obrázků ovšem jen jeden, D-Sub výstup zdá se chybí zcela. Latitude ST navíc dostane jen Atom Z670 a v základu 2 GB operační paměti. Na druhou stranu, věřil by někdo tomu, že do malinkatého těla s ještě menším akumulátorem se vejde mikroprocesor Core i5 tak, aby mohl být uchlazen a zároveň by výdrž baterie byla oněch udávaných 6-8 hodin?

Profesionální tablet Dell Latitude ST 

Alespoň hmotnost zůstala na 816 gramech, rozměry zařízení činí příjemných 17 × 18,6 × 1,5 cm. Displej o úhlopříčce 10,1" (rozlišení 1280 ×  800 bodů) je kryt sklem Gorilla a fólií od 3M pro zajištění většího soukromí. Využívá kapacitní vícedotykové technologie, dodáván však bude i stylus. Wi-Fi standardu 802.11 a / b / g / n a HSPA+ modul s A-GPS lze rošířit dalšímu USB porty a gigabitovým síťovým modulem přes dokovací stanici. Přímo v těle se ještě ukrývá 720p (5MPix) kamera.

Profesionální tablet Dell Latitude ST 

Každopádně si Dell pravděpodobně nasadí prémiovou cenu (dle první zprávy Engadget by to mohlo být až v rozmezí 900-1000 amerických dolarů), nakonec, tablet je určen zejména pro manažery, učitele a podobně (tzn. státní správa a majetnější společnosti). K tomu ho předurčuje možnost dálkového vymazání obsahu disku, Kensington lock či MS Bitlocker. Ve videu Dell také prezentuje možnosti bezdrátové synchronizace/sdílení obsahu, jednoduchého využití jako prezentéru spolu s projektorem apod.

KL24

Pěkně vypadá i myšlenka použití v nemocnicích, při hlubším rozmyšlení to však tak horké pravděpodobně nebude. Nutnost třikrát až čtyřikrát denně tablet nabíjet jej nedělá pro nemocniční použití moc praktickým, nemluvě o tom, jak rychle by akumulátor degradoval při takovém využití (v nemocnici klidně 24 hodin denně).

Zdroj: Engadget

Byl pro vás článek přínosný?