Hlavní navigace

Prohlížeče jsou ve Windows 7 výrazně rychlejší

4. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Díky optimalizaci kódu přinášejí Windows 7 zlepšení v mnoha oblastech, ať už jde o kratší dobu instalace nebo zvýšení rychlosti SSD disků. Dobře si však připravovaný systém vede také v případě internetových prohlížečů, většina z nich je totiž ve Windows 7 rychlejší než ve Vistách. Alespoň to vyplývá z rozsáhlého testu, který publikoval server Betanews.com.

Otestováno bylo 14 různých prohlížečů nebo jejich verzí a to v systémech Windows 7 RC a Windows Vista SP2. Výsledky jasně hovoří ve prospěch prvního zástupce, prohlížeče v tomto systému běží v průměru o 11,9 procent rychleji. Nehledě na fakt, že s příchodem finální verze může být tento rozdíl ještě výraznější.

Internet Explorer 8 je například ve Windows 7 o 15 procent rychlejší, Firefox ve verzi 3.0.10 pak o 11,6 procent. Některá testovací sestavení Firefoxu dosahovala zlepšení až o 30 procent. Další výsledky prohlížečů jsou tyto:

Google Chrome 2: 12%
Google Chrome 3: 16%
Opera 9.64: 2%
Opera 10: 15%
Safari 3.2.3: 18%
Safari 4 Beta: -22%

Je možná trochu škoda, že redaktoři do testu nezahrnuli také Windows XP SP3, protože tento systém se stále těší velké oblibě. Z testu prohlížečů je však možné usuzovat, že podobně si povedou také ostatní aplikace. Rozhodně se tedy máme na co těšit.

Zdroj: Betanews