Hlavní navigace

Projekt Mystic: NSA prý v jedné zemi nahrává úplně všechny telefonní hovory

20. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník The Washington Post odhalil další z tajných projektů. Na základě svých zdrojů a dokumentů poskytnutých Edwardem Snowdenem zveřejnil zprávu o programu Mystic. Jde o systém schopný zaznamenat všechny telefonní hovory v dané zemi. Kvůli nedostatku úložné kapacity jsou nahrávky uložené pouze 30 dní a kvůli chybějící lidské kapacitě NSA (zpětně) zpracovává jen zlomek hovorů z miliard uložených. Z nich ale vystřihuje části a zálohuje dlouhodobě.

 

Mystic byl uveden už v roce 2009, ale v plně operační fázi byl spuštěn roku 2011. Dle dokumentů jej NSA plně využívá v jedné zemi. Deník ji zná, ale po domluvě s úřady ji kvůli bezpečnosti nezveřejní. V dalších pěti zemích už Mystic také běží, ale zřejmě ne v plném rozsahu, šestá země měla být připojena do loňského podzimu.

MMF24

Jde o dosud nejrozsáhlejší databázi. Dosavadní dokumenty tvrdily, že NSA sice zpracovává všechny mobilní hovory, ale ukládá z nich jen metadata. Tedy to, kdo komu kdy a odkud volal. Případně nahrávala celé hovory, ale pouze u vybraných jedinců nebo skupia. Jak přesně se NSA k datům dostává a zdali k tomu využívá tajných dohod s operátory, zatím nevíme.

Zdroj: TWP