Hlavní navigace

Velký pád kryptoměn. Hodnota Bitcoinu a spol. oproti včerejšku klesla o čtvrtinu

22. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tradiční ranní pohled na CoinMarketCap ukázal zajímavou věc. Za posledních 24 hodin došlo k citelnému pádu kryptoměn. Bitcoin tento týden téměř zdolal hranici 20 000 dolarů za jednotku, ale pak postupně klesal až na 13 000. Od včerejška se jeho hodnota propadla o 25 %. Relativně se drží jen Ripple, ale všech ostatních 20 největších kryptoměn padalo spolu s Bitcoinem.

Co se stalo? Tradičně za to nejspíš mohla nervozita investorů, ti začali rychle směňovat za dolary a po převýšení nabídky nad poptávkou cena klesla. A protože se směňuje hlavně za dolary, nikoliv jiné kryptoměny (a ty jsou ve směnárnách na BTC závislé, protože na fiat měny ty malé nikdo nepřevádí), padaly ceny i alternativních coinů. Bitcoin ale tento týden zažil i dva velké skandály.

Velký předvánoční pád zažilo všech 20 největších kryptoměn Velký předvánoční pád zažilo všech 20 největších kryptoměn

Coinbase a Bitcoin Cash

Největší kryptoměna začala oslabovat poté, co velká online peněženka Coinbase (sestra burzy GDAX) začala podporovat odnož Bitcoin Cash. Rázem tak všichni, kteří měli na Coinbasu BTC, získali i BCH. (Kdo měl klasickou lokální peněženku, ten měl k BCH přístup už od léta.) Hodnota Cashe najednou stoupla z 1800 až na 4100 dolarů.

MMF24

Cena BCH ale vystřelila ještě pár hodin před oficiálním startem Coinbasu, takže provozovatelé populární peněženky čelí obvinění z „insider tradingu“. Zainteresovaní lidé a jejich rodiny či kamarádi o tom věděli dopředu a nejspíš začali hromadně nakupovat BCH, protože věděli, že podpora na Coinbasu pak vystřelí cenu nahoru. (A zvýšení hodnoty samozřejmě pomohlo i to, že začali hromadně nakupovat.) Šéf a spoluzakladatel firmy Brian Armstrong řekl, že to vyšetří, zaměstnance propustí a bude se bránit i právně.

Hack korejské burzy Youbit

Populární jihokorejský Youbit vyhlásil bankrot. Burza potvrdila, že po hackerském útoku přišla o 17 % celkových aktiv uložených v internetových peněženkách (tzv. hot wallet). Klientům okamžitě vrátí okolo 75 % aktiv, které byly uchovány offline v cold peněřenkách. Zbytek by se k lidem mohl vrátit po prodeji majetku firmy a díky pojišťovně.