Hlavní navigace

Protesty měly smysl. Evropský parlament odmítl smlouvu ACTA

Sdílet

 Autor: Redakce

ACTA je mrtvá, alespoň v EU. O jejím odmítnutí před několika minutami rozhodli poslanci Evropského parlamentu. Přítomných 478 poslanců hlasovalo proti přijetí, 39 pro přijetí a 165 se zdrželo hlasování. Zároveň je to poprvé, kdy EP využil pravomoci Lisabonské smlouvy a zamítl mezinárodní obchodní dohodu.

O odmítnutí ACTA se hovořilo už předminulý týden, kdy i čtvrtý výbor EU doporučil dohodu nepřijmout. „Jsem velmi potěšen, že Parlament uposlechl mé doporučení a smlouvu ACTA odmítl“, řekl David Martin, zpravodaj EP.

Sám tvrdil, že sepsaná dohoda je příliš vágní a dovoluje různé interpretace, které mohou znamenat šikanu občanů (prohledávání telefonů a počítačů na letištích apod.). Ale také tvrdí, že je třeba najít jinou ochranu intelektuálního vlastnictví. Je tak pravděpodobné, že se podobná smlouva znovu dostane na stůl.

 

Proti ACTA se letos demonstrovalo v ulicích, občané bombardovali e-mailové schránky europoslanců a Parlament obdržel petici s 2,8 milionu podpisů lidí, kteří se znění ACTA nesouhlasili.

ACTA ale byla přijata v USA, Kanadě, Austrálii, Japonsku, Mexiku, Maroku, Novém Zélandu, Singapuru, Jižní Koreji a Švýcarsku. Otázkou je, jak bude nakonec účinná, když Evropská unie ani její členové nemohou zákon ratifikovat.

ACTA na mapě

ACTA
Mapka zemí, které podepsaly dohodu ACTA, zdroj: Wikipedia

Země, které dojednávaly ACTA: Austrálie, Kanada, USA, Evropská unie, Japonsko, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Jižní Korea, Singapur, Švýcarsko

Země, které podepsaly ACTA: Austrálie, Kanada, USA, 22 členů EU, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Jižní Korea

Země, které zatím nepodepsaly ACTA: Mexiko, Švýcarsko, čtyři členové EU (Slovensko, Estonsko, Nizozemsko, Německo, Kypr)

Země, které odmítly ratifikaci: Polsko

Země, které odkládají ratifikaci: Česká republika, Lotyšsko, Litva, Bulharsko, Slovinsko

Země, které odkládají podpis: Slovensko, Německo, Nizozemsko

KL24

Další země, které ACTA odmítají: Chorvatsko

Zdroj: Europa.eu