Hlavní navigace

Proti proudu: O2 potichu snižuje FUP u mobilního internetu na pětinu

15. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Článek už má pokračování s dalšími detaily.

Telefónica O2 dnes měnila podmínky řady svých služeb, aniž by o tom dala médiím vědět. Přitom uživatelé budou výrazným způsobem omezováni, u denních balíčků mobilního internetu se limit FUP posouvá z 500 MB na 100 MB, jak dnes jako první prokoukla Mobilmania.

Nenápadnou změnu O2 nikde nehlásí, pouze upravila ceník (13. strana). Žádná tisková zpráva, jako se chlubí při navyšování FUP. Žádná zmínka na sociálních sítích. Oficiální vyjádření, kterým umlčuje i fanoušky na Facebooku zní:

96 % uživatelů tuto změnu reálně nepocítí. Všechny paušální datové tarify jsou beze změny. Ta se týká pouze předplacené varianty O2 Mobilního internetu po dobu internetu v ceně a denních balíčků. Důvodem byla nejednotnost datového portfolia.

Skutečně jen 100 MB?

Snížení FUP se týká pouze tarifu Mobilní internetu (neplést s internetem v mobilu), a to jen u denních balíčků na předplacenkách. Každý si doteď mohl koupit za 50 Kč jednodenní balíček s možností prosurfovat 500 MB dat. Případně sadu 30 dnů za 900 Kč (30 Kč na den), kterou ale musel vyčerpat do dvou měsíců. Cena se nemění, pouze dojde ke snížení FUP.

Podle O2 však 96 % uživatelů stejně nepřekročí datový limit 100 MB za měsíc. U tohoto balíčku operátor sliboval 500 MB na den, teď 100 MB na den. Jenže mobilní internet s denními balíčky je určen právě pro ty, kteří narázově potřebují hodně dat, není to typický uživatel. Proč O2 srovnává těžko srovnatelné, tedy všechny uživatele a ty se specifickými nároky.

Proč proto musí penalizovat i ty 4 % uživatelů, kteří chtějí více než 100 MB? Pro O2 to přece není žádná zátěž navíc, pouze si uleví a přitom naštve ostatní platící uživatele.

Průměrný uživatel přece přenese 420 MB za měsíc

A nesedí mi ještě jedna věc. Podle posledních zveřejněných čísel nám vyšlo, že každý uživatel datových služeb O2 přenese 420 MB dat za měsíc. Služby využívá 1,33 milionu lidí, sítí proteklo 6,25 petabajtů. Jednoduchá matematika.

Dejme tomu, že těch 96 % lidí (tj 1 276 800 zákazníků) opravdu přeneslo přesně 100 MB měsíčně a 4 % (53 200 zákazníků) více. První skupina prodatovala za rok 1 461 TB. Na tu druhou tedy vyšel zbytek asi 4939 TB. Po dalších přepočtech nám vychází, že každý z nich prodatuje měsíčně přes 8112 MB. To je obrovské číslo na mobilní připojení, viďte? Zřejmě všichni z nich mají neomezený datový tarif.

Možná jsme ve výpočtech udělali chybu, možná jsme čísla O2 špatně pochopili, možná O2 lže. Zeptali jsem se jejich tiskového oddělení na některé zde položené otázky a také jsme si vyžádali počet lidí, kterých se změna skutečně dotkne. Tedy uživatelů předplacených denních balíčků mobilního internetu.

Tiskový mluvčí O2 Hany Farghali nám nakonec sdělil, že 96 % uživatelů využívajících méně než 100 MB měsíčně se týká pouze denních balíčků předplacené služby mobilního internetu. Naše výpočty (už jen šedou barvou) tedy byly zavádějící. Přesto si myslíme, že omezování těch 4 % uživatelů není férové jednání.

Nejednotnost datového portfolia?

V odpovědích O2 ještě zní Důvodem byla nejednotnost datového portfolia. Jenže teď se přece nic nesjednotilo, naopak se roztříštil ceník. Protože denní balíčky pro paušální uživatele zůstavají beze změn (viz ceník strana 30). Předplacenkáři platí stejnou cenou za pětinu dat než zákazníci paušálních tarifů. V přehlednosti to ničemu nepřidalo.

Na webu navíc O2 stále hlásí, že předplacený denní balíček má FUP ve výši 500 MB.

KL24

Ceník O2

Článek už má pokračování s dalšími detaily.

Byl pro vás článek přínosný?