Hlavní navigace

Proti Street View jsou i Belgičané

26. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Belgie se stala další zemí, která začala vyšetřovat neoprávněný sběr dat v rámci projektu Street View. Mapová služba se potýká s velkými problémy od loňského jara, kdy bylo zjištěno, že kromě focení jsou zaznamenávány také packety z Wi-Fi sítí. Firma přitom nejdříve přiznala, že Wi-Fi používá k monitorování a lokalizaci sítí, nakonec se však provalilo také to, že je zachycována i nezašifrovaná komunikace.

Kvůli tomu už minulý měsíc dostal Google pokutu 100 000 eur od francouzského úřadu pro ochranu osobních údajů. Stejný problém teď řeší Belgie. Google se oficiálně omluvil a přerušil v zemi snímkování Street View.

V některých státech zase útočí na samotnou existenci snímků. V Německu a Švýcarsku už Google musel rozmazávat pořízené fotografie, český ÚOOU si na praktiky Googlu posvítil loni na podzim. Úřadu vadí výška fotoaparátů, které vidí i přes plot a odhalují soukromí občanů.

Na Wikipedii se už dokonce objevilo nové heslo týkající se bezpečnostních afér Street View. Situace se možná chopí Microsoft (Bing) se svou službou Streetside, která monitoruje pouze rušné čtvrti, nikoliv všechny ulice jako Street View.

Zdroj: Yahoo News

Byl pro vás článek přínosný?