Hlavní navigace

Protikopírovací ochrana se stane součástí webu. Navzdory kritikům

13. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Pixabay

Zakladatel webu a ředitel World Wide Web Consorcia (W3C) Tim Berners-Lee minulý týden doporučil, aby se protikopírovací ochrana (DRM) stala součástí HTML5. Schválil to i přes kritiku Unesca nebo organizací Free Software Foundation či Electronic Frontier Foundation, které chtěly zabránit, aby svobodný a otevřený web adaptoval proprietární technologie. Standardizaci ještě může zastavit rozhodnutí výboru, který by o schválení hlasoval, kdyby se proti rozhodnutí ředitele odvolalo 5 % z 477 členů W3C.

Předně je nutné říct, že proprietární technologie se fakticky nestanou součástí HTML. Debatuje se pouze o implementaci tzv. Encrypted Media Extension (EME). To je otevřené rozhraní, které mohou nasadit tvůrci prohlížečů a využít poskytovatelé video obsahu, aby jejich díla nešla jednoduše zkopírovat. EME slouží jen jako prostředník, který zavolá onen proprietární Content Decryption Module (CDM), jenž dílo chráněné pomocí DRM dešifruje.

CS24

Berners-Lee říká, že DRM by tady bylo i bez W3C. Standardizace ale pomůže k tomu, aby všichni využívali jedno rozhraní. Ještě donedávna DRM v prohlížečích fungovalo jen díky Flash Playeru, Silverlightu a dalším doplňkům. EME již ale ve většině moderních prohlížečů stejně dostupné je (Chrome, Firefox, Safari, Opera i Edge).

W3C navíc nemá žádnou pravomoc ochranu na webu zakázat. To ostatně ví i kritici. Až na fanatické obhájce open source technologií z řad Free Software Foundation není prakticky nikdo, kdo by byl zásadně proti DRM. Vadí jim jen malá ochota W3C připravit tak, aby moduly zpřístupněné přes EME nemohly ohrozit soukromí uživatelů. To však Berners-Lee popírá.