Hlavní navigace

Protipirátské firmy: peníze až na prvním místě

27. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Británii se otevřel zajímavý případ. Na Ostrovech fungují dvě velké právnické společnosti, které se zabývají výhradně pirátstvím a ochranou autorských práv. Jednu z nich – ACS:Law – o víkendu napadli útočníci a na web se dostaly firemní e-maily, které prozradily, jak to v takovém byznysu chodí.

Na konci minulého týdne byly stránky ACS:Law napadeny a DDoS útokem vyřazeny z provozu. Za atakem stála skupina 4chan, která už dříve napadla podobné antipirátské organizace a držitele práv MPAA, RIAA nebo AiPlex Software. Když administrátoři ACS:Law nahodili stránky zpět, na webu se objevil odkaz na kompletní zálohu webu včetně firemních e-mailů, hesel k účtům apod. Během chvilky někteří soubor stáhli a už se šíří dál skrz torrentovou síť The Pirate Bay.

Poznámka: Web chvíli běžel, ale v tuto chvíli je opět mimo provoz.

ACS:LawPřes 350 MB e-mailů, hesel k bankovním účtům a další soukromé materiály najdete na The Pirate Bay.

Případ si samozřejmě nenechal ujít magazín TorrentFreak, který má v této oblasti nejlepší a nejrychlejší informace. E-maily byly a jsou skenovány, průběžné výsledky jsou možná šokující.

ACS:Law si loni u soudu vyžádalo povolení získávat informace o uživatelích od internetových poskytovatelů. V listopadu získali první várku lidí, asi 30 000 klientů několika providerů, které měli od začátku letošního roku bombardovat e-maily, pokud by se dopustili porušování práv.

Nemyslíš, zaplatíš!

Z uniklých e-mailů vyplynulo, že bylo odesláno 11 367 zpráv, které měly klienty usvědčovat z nelegálního jednání. Na 40 % z nich adresáti vůbec nereagovali, 30 % svou vinu popřelo a dalších 30 % postoupilo do dalšího kola. Vyjednávání a vydírání. Firma měla rozdávat pokuty 350 až 700 liber, jinak hrozily soudní tahanice a pokuty ještě vyšší.

Šéf společnosti, Andrew Crossley, se v dubnu pochlubil, že ACS:Law už vybrala poplatky za zhruba milion dolarů. A opravdu, podle finančních záznamů vydělala asi 636 000 liber, což v přepočtu na americké dolary dělá něco přes milion. Ten si rozdělila s klienty (vlastníky práv) a společnostmi, které monitorovaly internetový obsah postižených (tedy ISP a další). Klienti jsou většinou majitelé práv na pornografii a videohry. Nám je nejblíž polský Techland, který stojí za střílečkou Call of Juarez nebo dřív závodní hru Xpand Rally.

ACS:Law inkasovala okolo 40 %, zhruba stejný podíl dostali klienti a monitorovací společnosti pak zbytek. Po vyplacení provizí jí tedy zůstalo asi 220 000 liber (okolo 6,5 milionu Kč). To za tři čtvrtě roku provozu není úplně špatné, když uvážíme, že jsou pouze prostředníky a kromě právníků nic jiného nemají.

Klient Peníze z případů Zaplaceno klientům Zaplaceno mon. spol. Zůstalo ACS:Law
Digiprotect 346 607,90 liber 151 625,86 liber 45 060,21 liber 131 048,38 liber
Topware 68 127,47 liber 10 880,48 liber 10 881,48 liber 23 551,18 liber
Techland 22 474,85 liber 795,94 liber 590,00 liber 2 228,43 liber
Reality Pump 34 866,90 liber 3 519,16 liber 4 645,28 liber 7 628,20 liber
Media C.A.T 164 681,00 liber 35 350,57 liber 15 066,06 liber 55 957,20 liber
Celkem 636 758,22 liber 202 172,00 liber 76 243,03 liber 220 413,39 liber

 

Z dokumentů ale vyplývá několik zajímavých faktů. Spousta uživatelů odepsala nebo dokázala, že jsou chudobní a na zaplacení pokuty zkrátka nemají. Takové případy pak byly smeteny ze stolu. Jeden případ byl stažen, když údajně 70letá důchodkyně oznámila, že o žádném stahování neví, že má internet pouze kvůli zprávám a dopisování s rodinou. Dopis ACS:Law zpět klientovi byl krátký a výstižný: „V domě žije pouze 70letá důchodkyně se svým manželem, internet mají pouze na občasné čtení zpráv. Stížnost stažena.“

Právnická firma se tedy k případům stavěla dost ledabyle. Jeden by řekl, že se ACS:Law zaměřila jen na hloupé a bohaté. Dokonce zkoušeli triky se zlevněním pokut, protože 495 liber nevypadá tak moc jako 500 liber :-).

Antipirátství je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš

Parafráze písničky od Michala Horáčka je na místě. Mezi rozeslanými e-maily prý nebyly žádné zprávy, které by se snažily pirátství potlačit nebo této činnosti předejít. Jedinou prevencí je peněžní trest, žádná osvěta.

V e-mailech firma oslovuje další potenciální klienty, kteří by jí pomohli „zničit krtka“. Přitom ACS:Law využívá jednoho starého pirátského případu jako precedentu. V roce 2008 byl vydán odstrašující verdikt. Isabella Barwinska měla zaplatit pokutu 16 000 liber, protože na P2P sítích sdílela jednoduchou hříčku Dream Pinball 3D.

Veřejnosti se verdikt nelíbil, byl podpořen podezřelými argumenty, ale žalobce měl zkrátka lepší právníky. Barwinska navíc případ podcenila a nechala si sypat popel na hlavu.

Jak v jednom e-mailu přiznal Adam Glen, poradce ředitele firmy Crossleyho, případ Barwinské by se neměl používat jako referenční, protože tehdy spravedlnost selhala. Ve většině případů nelze jednoznačně určitě, jakou škodu sdílení přes P2P způsobilo. Stáhl si to jeden člověk, nebo 1000 lidí. A ti to poskytují dále? V takovém případě by se měla pokuta pohybovat asi ve výši ceny jedné kopie programu nebo filmu.

A to je zřejmě také důvod, proč ACS: Law přistupuje k případům dost opatrně a při náznaku inteligence ze strany „pachatelů“ couvne a stížnost stáhne. Pokud by se spor dostal k soudu, náklady by byl vysoké, přitom by mohli vyhrát maximálně cenu originálního DVD. Na 500librových pokutách získají menším úsilím více, a proto chtějí svůj vliv přesunout i na další uživatele britského internetu.

Jaký je tedy verdikt? Firmy jako ACS:Law potřebují piráty, nechtějí je vymýtit. I na vyhrožování a pokutách lze postavit byznys. Bez pirátů by nemohli přežít a soukromá firma plná právníků nemá zájem na veřejném dobru, ale především zisku. A věřím, že místo ACS:Law bychom něco podobného mohli tvrdit i o další antipirátských organizacích. Pirátství je samozřejmě špatné, ale kalkuly a praktiky podobných firem jsou stejném levelu.

MMF24

Poznámka na závěr: torrentový soubor jsem nestahoval a tisíce e-mailů opravdu nekontroloval. Vycházím pouze z informací, které vyšťoural magazín TorrentFreak.

Zdroj: Torrent Freak