Hlavní navigace

Protipirátskou smlouvu ACTA podepsalo Česko a dalších 21 zemí EU

26. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nepříjemné restrikce plynoucí z dohody ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) se znovu přiblížily. Ráno byl návrh podepsán v Japonsku dvaadvaceti zeměmi EU. Chyběli jen zástupci Slovenska, Estonska, Nizozemska, Německa a Kypru.

Mezinárodní dohoda si klade za cíl omezit padělání zboží, ale zároveň se dotýká i otázky nakládání s autorskými právy. Např. doteď byl za nelegálně sdílený obsah zodpovědný sám uživatel. Podle ACTA tuto funkci přeberou jednotliví poskytovatelé internetu, jež budou muset sami proaktivně bojovat proti pirátství na své vlastní náklady. Dalším bodem je zavedení „presumpce viny“. Úřady budou moci zahájit vyšetřování uživatelů i při pouhém podezření.

Dohodu ACTA už podepsaly 1. října 2011 Austrálie, Kanada, Japonsko, Jižní Korea, Maroko, Nový Zéland, Singapur a USA. Zatím má ale k zavedení účinnosti daleko. Na konci minulého roku ji na „rybářském“ sjezdu schválila Evropská rada, dnešní a chystané zbývající podpisy projednávání smlouvy popostrčí do europarlamentu. Až ten může kontroverzní dohodu zavést do Evropského práva. Pak jej budou muset do svých legislativ zařadit jednotlivé členské země.

KL24

Už brzy přineseme článek, který se na dohodu ACTA podívá podrobněji.

Zdroj: Japonské ministerstvo zahraničí

Byl pro vás článek přínosný?