Hlavní navigace

Průměrný jedenáctiletý je v oblasti technologií zkušený stejně jako dospělý člověk

20. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma AVG Technologies zveřejnila výsledky dlouholetého průzkumu, zkoumající vztah „tweens“ (děti od 10 do 13 let) s počítačem. A výsledky mluví jasně, nikdy předtím nehrály technologie tak velkou roli v každodenním životě dětí.

Tato studie byla v historii společnosti AVG již čtvrtá v řadě zaměřující se na digitální životní cyklus dětí. Průzkum dále probíhá a současná fáze průzkumu odhalila, že jedenáctiletí se v internetové aktivitě velmi podobají svým rodičům (samozřejmě krom placení účtů a obchodování na burze). Kdyby se výsledek studie měl shrnout do jedné věty, vypadala by asi takto: „Tweens jsou vyhnáni do komplexních společenských situací, které vyžadují uvažování dospělého člověka – a to mnohem dříve, než jsou na to vůbec připraveni.“

JR Smith, CEO AVG Technologies, výsledky komentuje následovně: „Děti jsou online v tak raném věku, že si už kolem jedenácti let vytvořily technické dovednosti dospělých. Jenže si stále nevytvořily odpovídající intelektuální a emocionální zralost potřebnou ke správným rozhodnutím, kterým musí na internetu čelit,“. Problém vzniká především z nevědomosti rodičů, ohledně potenciální hrozby. Neuvědomuji si, jaké možnosti dítěti dávají, pokud mu umožní svobodný přístup k internetu.

Přitom dle slov rodičů ve všech zkoumaných zemí má více než polovina dětí ve věku 10 až 13 let doma svůj vlastní počítač. Z toho 60 % rodičů má přístup k jejich počítači, vidí tedy, na jaké stránky děti přistupují (pokud dítka nejsou až tak chytrá a nemažou za sebou historii). Zajímavé je, že 58 % rodičů přiznává, že jejich mladé dítě má přístup k sociální síti (Přitom minimální věk např. pro registraci na Facebook je 13 let., Google+ 18 let.)

KL24

Co se týče komunikace, zde jsou „mladí“ taky o krok před našimi menšími já. Oblíbené jsou především SMS, které v České republice upřednostňuje 86 % z mladých vlastníků mobilních telefonů. Téměř polovina veškeré komunikace mezi takto mladými probíhá přes internet. Výsledky potvrzují již dlouho známý fakt. V současnosti děti vyrůstají v jiném světě a je potřeba tomu přizpůsobit i styl výchovy. Jenže jak? Ideální příručka ještě asi dlouho nevyjde, nakonec to tedy bude individuálně na každé rodině, jaký styl uzná za vhodný.

Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?