Hlavní navigace

„Průmyslové NUCy“ Logic Supply: pasivní mini PC s čipy Broadwell a Bay Trail

16. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během nějakých dvou let, jež uplynuly od příchodů NUCů od Intelu, popularita minipočítačů tohoto ražení mezi výrobci značně stoupla (ovšem nelze zapomenout, že například Zotac dělal svou řadu Nano už předtím). Pěkný příspěvek do této kategorie teď představila firma Logic Supply. Její typ ML100 se NUCu značně podobá, má však průmyslové ražení (firma jej dokonce nazývá „industrial NUC“) a také je pasivně chlazený. Pohon mu obstarávají buď procesory Broadwell, nebo úsporné SoC Bay Trail od Intelu.

Šasi kombinující optimistickou oranžovou s hliníkovým pasivem, zajišťujícím chlazení vnitřku, by mělo být zhruba podobné rozměrům krabiček od Intelu, přesné rozměry se mi ale bohužel najít nepodařilo. Logic Supply chystá dvě různé verze – první s Celeronem N2930, což je 7,5W SoC rodiny Bay Trail s čtyřmi jádry Silvermont na taktu 1,83 GHz (turbo 2,16 GHz). Druhá verze poběží na letos uvedených ULV procesorech Broadwell. U těch bude na výběr mezi Core i3-5010U s taktem 2,1 GHZ a mezi Core i5-5300U s taktem 2,3 GHz a turbem až 2,9 GHz – v oubou případech se bavíme o dvoujádrech s TDP 15 W. Základní skříň bude u strojů s oběma typy čipů stejná, liší se ovšem portovou výbavou.

Pasivní minipočítače Logic Supply ML100
Pasivní minipočítače Logic Supply ML100

Verze ML100G-10 nesoucí Celeron N2930 má zepředu tři porty USB, z toho jeden typu 3.0 a dále sériový port. Vzadu se pak nachází další dvojice USB 2.0, audio výstup a dále dvojí HDMI pro obrazovky. Zajímavé budou pro leckoho asi hlavně dva gigabitové adaptérů Ethernet, což u těchto krabiček obvyklé není (pokud pominu nedávný CompuLab Fitlet na bázi AMD). Mašinka má také bezdrátovou síťovkou Intel (s podporou 802.11ac). Paměť a úložiště je volně vyměnitelné. Pro SSD je použit slot mSATA a pro paměť zřejmě SO-DIMM – bohužel bez udání, zda jsou sloty dva nebo jen jeden; maximální kapacita má být 8 GB. Volitelně je v šasi možné mít i přípojku na průmyslové napájení a dálkové zapínání.

Vlevo Logic Supply ML100G-10 s Celeronem N2930, vpravo ML100G-30 s Broadwellem
Vlevo Logic Supply ML100G-10 s Celeronem N2930, vpravo ML100G-30 s Broadwellem

ML100G-30 s čipy Broadwell má vepředu dva porty USB 3.0 (další dva jsou vzadu), sériový port a také se mu sem přestěhoval výstup audia. Do tohoto šasi lze už osadit 16 GB paměti, rozhraní pro SSD dostalo upgrade na slot M.2. Zůstala bezdrátová síťovka Intel generace 802.11ac, ubyl však jeden z Ethernetů – tyto krabičky mají drátovou síťovkou jen jednu. Zajímavé jsou výstupy videa – oba dva mají formu Mini Displayportu, takže by se na nich měla dát provozovat 4K obrazovka při 60 Hz. Vzadu je volitelně vyveden také port Digital IO.

 

Jak už bylo naznačeno, jsou tyto minipočítače míněné spíše jako průmyslová PC (což je obor, na který se firma Logic Supply zaměřuje). Z toho vyplývá jednak, že nebudou asi nijak široce dostupné, a pak také vyšší cena. Ta má začínat na 500 USD (při momentálním vysokém kurzu to s daní vychází na víc jak patnáct tisíc korun), což je, i s přihlédnutím k dvěma síťovkám a pasivnímu šasi, dost za počítač s Celeronem řady Bay Trail. V ceně by už ale aspoň mohla být i RAM a SSD, jelikož výrobce o strojích mluví jako o „průmyslových PC“, nikoliv jako o barebonech.

CS24

Logic Supply ML100G-30 s procesorem Broadwell
Logic Supply ML100G-30 s procesorem Broadwell

Zdroje: Liliputing, Logic Supply (1, 2)