Hlavní navigace

Průvodce po Windows 8: ohromující přerod Správce úloh v elegána

24. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli se Windows 8 mnozí (čtete hardcore zastánci desktopu) bojí, tento systém obsahuje řadu vylepšení natolik významných, že se o případném upgradu na skoro dokončenou novinku dá uvažovat, byť drtivou většinu času strávíte hraním si s okny v desktopovém režimu. Proč ne, v takovém případě prostě novou nabídku Start použijete jako prostorný spouštěč desktopových aplikací a programy pro Metro budete ignorovat. To skutečně můžete. Přitom si budete užívat všechna ta zásadních vylepšení, která si pro nás vývojový tým z Redmondu nachystal.

Správce úloh patří k základním součástem Windows. Desktop byl a vždycky bude o programech, které mohou padat. Bude o sledování hospodaření se systémovými prostředky. Metro je naproti tomu prostředí, které Microsoft drží pevně pod kontrolou. Zde se nějaká nehoda skoro přihodit nemůže. To jen velice výjimečně. Zdivočelé programy do Windows Store, tedy vstříc uživatelům, každopádně vůbec vpuštěny nebudou. Jednoduché prostředí, zaměřené v první řadě na docela běžného uživatele, dává zapomenout na ukončování úloh.

 

Počítač budoucnosti musí být snadno použitelný a neposlušné procesy do této představy nezapadají. Desktop nicméně hned tak nemizí a pokud jej budete používat, nevyhnete se občasnému spuštění Správce úloh. V Osmičkách trochu netradičně budete možná ještě rádi, že jste ho byli nuceni zavolat na pomoc. Takhle příjemnou proměnou od Sedmiček neprošel snad žádný jiný program.

Proměna v motýla

Microsoft provedl mnohem hlubší zásahy, které překračují pouhopouhou obyčejnou úpravu fasády. Pozměněny byly také sekce, tedy vlastně možnosti, které Správce úloh poskytuje. Zajímavé je rovněž rozdvojení osobnosti. Když tento program spustíte, na rozdíl od dřívějška se nyní otevře pouze jednoduchý seznam úloh. Ideální pro začátečníky, kteří zde nemají co zkazit. Neodpovídající program patřičně křičí do světa o svém problému. Stačí ho vybrat a jediným dostupným tlačítkem ukončit.

 

Koncept seznamu a jednoho tlačítka ocení kolikrát i pokročilejší jedinci, kterým zabíjení neposlušných procesů při práci stačí. Vedle nové zjednodušené podoby se ale můžete přepnout do režimu, kde se budete cítit skoro jako doma.

Správce v edici pro pokročilejší

Stejně ale okamžitě nasajete velkou změnu. V porovnání s Windows 8 vypadají starší verze Správce úloh značně chaoticky. Jen v přehledu spuštěných procesů oceníte, že se od sebe oddělují položky běžící na pozadí od těch z popředí. Základní dělení výrazně pomáhá zorientovat se v mnohdy velice nabytém seznamu. Z dálky navíc svítí zvýrazněná políčka, která tak výstražným zabarvením označují přílišné vytěžování počítače. Jako dříve se u každého procesu ukazuje, kolik procesorového času nebo paměti spotřebovává.

Jenže tentokrát systémové prostředky s procesy rozděluje tabulka, kde se jednotlivé buňky rozsvěcí. Pokud například firefox.exe začne pojídat enormní množství operační paměti, rozžehne se příslušné políčko zobrazující stav spotřeby paměti na řádku s Firefoxem.

 

Úchvatně byly zpracovány grafy v sekci, kde můžete sledovat vytížení procesoru, paměti, disku nebo síťového zařízení. Krásně se na ně kouká, přitom ale pod nimi najdete navíc všechny potřebné informace. Třeba typ pamětí nebo procesoru, rychlost těchto komponent a další údaje. Nová podoba je tedy rozhodně šik, současně je ale i velmi užitečná. Pak že se krása nedá skloubit s funkčností. Níže máte po ruce šikovně umístěný odkaz na pokročilý nástroj na sledování systémových prostředků. Při návrhu někdo nad celou věcí skutečně přemýšlel.

 

Nové funkce: historie aplikací a položky po spuštění

Pokud jste ve škole byli nadšení z hodin dějepisu, možná vás zaujme funkce procházení historií spuštěných aplikací. Díky ní snadno odhalíte největší žrouty výkonu. S odstupem času tak po reálném používání počítače v klidu usvědčíte průkaznými důkazy největší zloděje procesorového času či třeba paměti. Pokud se vám výsledky nezalíbí, můžete aplikaci přece odinstalovat.

 

Přehlídka příjemných překvapení ještě neskončila. Se Správcem úloh můžete nově spravovat položky po spuštění. Windows si je všechny po jedné poměří a řeknou vám, jak moc ovlivňují spuštění počítače. Nežádoucí aplikace můžete přirozeně vypnout, takže se samy spouštět nebudou. Vypínání takových programů bylo dříve méně přístupné.

Microsoft tak získává další body k dobru za výborný nápad. Co ovlivňuje výkon, mělo by být spravovatelné ze Správce úloh. Někdy by se hodilo start programu jen odložit, tuto možnost zde ale bohužel nemáme.

 

CS24

Takové velké novinky najdete v novém Správci úloh. Hodnotíme ho opravdu kladně, skloubil eleganci s bezvadnými funkcemi. Tato inovace je dokonce natolik příjemná, že vás celkem bez problému přesvědčí o tom, že se přechod na Windows 8 vyplatí, byť budete Metro ignorovat. A velkých inovací v desktopovém režimu naleznete daleko více.

Přehled uživatelů prozradí, kolik spotřebovávají profily prostředků Detaily služeb a procesů Služby