Hlavní navigace

Průvodce přehrávačem Miro aneb jak na podcasty

26. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miro je vcelku univerzální multimediální aplikace, která zajímavým způsobem kombinuje přehrávač s internetovým prohlížečem, resp. vyhledávačem internetovým zdrojů. Stáhnout jej můžete zde.

Začněme přehráváním

Pokud při instalaci zvolíte custom installation, máte možnost určit provázanost Miro přehrávače s různými formáty mediálních souborů – podporovány jsou formáty MPEG-1/2, QuickTime, H.264, DivX, Windows Media, Flash Video a řada dalších, přičemž autoři sami na stránkách uvádějí, že vhodným ukazatelem kompatibility určitého souborového formátu s Miro je funkčnost jeho přehrávání v přehrávači VLC media player (a v něm přehrajete opravdu téměř cokoliv). Následující volba jazyka pak příjemně překvapí českou mutací aplikace.

V ovládacím rozhraní programu se zorientujete prakticky okamžitě – v levém sloupci se nachází Postranní panel s uspořádanými kategoriemi jednotlivých mediálních zdrojů, dole najdete panel pro přehrávání audio záznamů a hlavní plocha pak poskytuje prostor pro integrovaný internetový prohlížeč a procházení seznamů s mediálními zdroji.

Základní funkcí je tedy přehrávání video a audio souborů přímo z počítače. V levém Postranním panelu najdete pod souhrnným heslem KNIHOVNA odkazy pro seznam video záznamů – Video – a seznam skladeb – Audio. V seznamech se můžete dle libosti pohybovat metodou drag-and-drop (tj. přetahováním souborů myší), nebo využijete příkazu Otevřít, který se nachází v nabídce Soubor v panelu nabídek – soubor je pak automaticky zařazen podle toho, zda se jedná o audio nebo video záznam.

Několik zajímavých funkcí najdete v kontextové nabídce přímo u jednotlivých položek seznamu. Jedná se především o integrovanou konverzi – na položku klikněte pravým tlačítkem a vyberte Konvertovat do… a požadovaný formát. V levé liště se objeví řádek konverze, který vás odkáže na všechny konvertované (konvertované aktuálně nebo už v minulosti) záznamy. Snadno tak transformujete, jak si později ukážeme, videa např. z YouTube do nějaké použitelnější podoby.

Vyberete-li v kontextové nabídce položku Přehrát vnějším přehrávačem, soubor se přehraje v aplikaci, která je s ním standardně asociována (tedy např. ve Windows Media Playeru). Defaultně lze toto nastavení změnit v Nastavení v nabídce Soubor – na záložce Přehrát odškrtněte políčko Přehrávejte mediální soubory v Miro.

Tahejte média z internetu

Hlavní devizou Miro přehrávače je správa podcastů (viz např. Wikipedie). Opět se dělí na zvukové a video záznamy, podle toho je v postranní liště najdete buď pod heslem VIDEO nebo AUDIO KANÁLY. Po prvním spuštění obsahuje aplikace několik ukázkových zdrojů (feedů); protože si však nenecháte vnucovat někým předpřipravený obsah, vytvořte si obsah vlastní. Přidání podcastu provedete prostřednictvím nabídky Postranní panel > Přidat kanál v panelu nabídek, nebo ještě lépe klávesovou zkratkou Ctrl + N. Do připraveného pole vložte URL adresu zdroje, vyberte, o jaký typ média se jedná, a potvrďte tlačítkem Vytvořit kanál.

Nový kanál byste měli najít v levém sloupci v příslušné kategorii. Když kanál v postranní liště vyberete, objeví se vám v hlavním okně seznam posledních dvaceti příspěvků – z nich můžete stáhnout a přehrát ty, které se vám budou podle popisu nejvíce zamlouvat. Počet zobrazených příspěvků případně upravíte v nastavení na záložce Kanály pod heslem Počet starých položek k zapamatování. Na záložce můžete nastavit i frekvenci automatického stahování nových příspěvků (obecně pro všechny feedy), konkrétní strategii stahování příspěvků změníte přímo u feedu volbou mezi stáhnutím všech, nových, resp. žádných příspěvků – vlevo pod heslem Auto-download – nebo pomocí agendy skrývající se pod tlačítkem Nastavení vpravo nahoře.

Kanály ze seznamu odstraníte jednoduše jeho označením a stisknutím klávesy Delete. Můžete je rovněž organizovat do složek – nabídka Postranní panel > Nová složka.

Nemáte-li jasnou představu, kde najít nejvhodnější kanály, s výhodou využijete možností Průvodce – nejdete jej v postranním panelu úplně nahoře. Ať už se rozhodnete pro vyhledávání pomocí klíčových slov nebo podle oblastí působení, výsledný feed přidáte kliknutím na tlačítko ADD FEED.

Ukládání videí přímo z internetových stránek

Videa použitelná pro Miro se nemusí nutně nacházet jen ve formátu RSS feedu, program umí pracovat i s mediálními objekty vnořenými přímo do webových stránek. Integrovaný prohlížeč najdete v levém slupci v sekci WEBOVÉ STRÁNKY, případný nový web do této sekce vložíte přes nabídku Postranní panel > Přidat webovou stránku. Požadované video pak stáhnete kliknutím na tlačítko Stáhnout toto video v pravé horní části obrazovky.

CS24

Přímé stažení, tj. pokud znáte adresu na samotný mediální soubor, provedete prostřednictvím nabídky Soubor > Stáhnout položku.

Miro přehrávač nabízí solidní flexibilitu, především právě díky možnosti konverze a kombinaci s jinými přehrávači (integrované přehrávání je totiž ořezáno jen na nejnutnější funkce). Případní zájemci o hloubější seznámení se s aplikací mohou zabrousit na GetMiro.com.