Hlavní navigace

Názor k článku První 7nm procesory Intelu budou čipy Meteor Lake. Samostatná GPU prý vydá za dva roky od dom324 - Menší hustota neznamená větší tranzistory. Menší hustota =...

  • 25. 2. 2018 22:08

    dom324

    Menší hustota neznamená větší tranzistory. Menší hustota = stejně velké tranzistory, ale jsou mezi nimi větší "mezery".
    Vodiče teoreticky musí překonat vyšší vzdálenost, ale v praxi to tak není - sníží se hustota vodičů (na stejné ploše jich bude méně) díky čemuž inženýři mohou vodič zkrátit (nemusí ho vést obklikou aby se vyhnul jiným vodičům, protože ty díky nižší hustotě budou úplně jinde). Vodiče tudíž budou méně "klikaté" a více "rovné". Návrh se díky tomu zjednoduší (nižší počet vrstev vodičů) a vodiče mají potencionálně ještě nižší odpor.
    Nižší hustota se vždy rovná vyšší frekvenci a nižší spotřebě. Např. Volta GV100 má (i když je na 12 nm procesu, který by teoreticky měl mít (tuším) o 10% vyšší hustotu než 16 nm proces) +- stejnou hustotu prvků jako GP100 (samozřejmě, jedná se o logické čipy a nejdou takto snadno porovnávat, ale aby o půl generaci novější proces měl stejnou hustotu prvků jako ten starý je trochu podezřelé...).
    Intel nevyhazuje miliardy $. Oni navrhnou proces který bude mít tranzistory o velikosti xyz, a ty stejné tranzistory použijí, jen sníží jejich hustotu (budou dále od sebe) aby vylepšili parametry čipů. Když sníží hustotu prvků, investice do vývoje procesu je naprosto stejná.