Hlavní navigace

První český soudní spor kvůli bitcoinu skončil. Fuka nepodváděl, ale musí vrátit provizi

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni v říjnu jsme informovali o prvním českém bitcoinovém podvodu, který se dostal až před soud. Filmového recenzenta a překladatele Františka Fuku zažalovat Jan Bílek, protože mu Fuka neposlal léky, za které Bílek převodem z účtu zaplatil. Ve skutečnosti totiž mezi Bílkem a Fukou byl prostředník.

Předmět sporu

Fuka provozuje soukromou burzu s bitcoiny. Nakupuje a prodává, směna probíhá mezi BTC a českými bankovními účty. V minulosti se mu ozval člověk X, že by od něj nějaké BTC koupil. Poslal mu proto 2200 Kč, Fuka obratem zaslal zlomek bitcoinu, který odpovídal tehdejšímu kurzu.

Po několika měsících se Fukovi ozval pan Bílek, který po něm chtěl 2200 Kč vrátit. Myslel si totiž, že na internetu platí za léky. Pan X si na webu našel Fukovo číslo účtu, falešným obchodem podvedl pana Bílka, kterému zaslal fakturu s číslem účtu od Fuky. Tomu po e-mailové dohodě dorazily peníze, a tak odeslal bitcoiny.

Převody BTC jsou veřejně dohledatelné
Převody BTC jsou veřejně dohledatelné

Výhoda bitcoinu je ta, že všechny převody jdou veřejně dohledatelné, tento případ je zde: převod 0,12724 BTC. Jenže peněženka neobsahuje žádnou vazbu na skutečné kontaktní údaje jejího držitele. Ten si může založit desítky dalších peněženek, mezi nimi bitcoiny zase šmelit a pak si je někde převést na hotovost.

Rozplést tuto cestu a její aktéry je prakticky nemožné. Člověk, který si nakonec peníze vybere a který už bude někde veden pod skutečným jménem i adresou, už nemusí (ale pořád může) být tím, kdo stál na začátku podvodu.

 

Rozhodnutí soudu

Soudkyně Lenka Kloudová včera na základě důkazů uznala, že Fuka se žádného podvodu nedopustil. Rozsudek nicméně vycházel z nového občanského zákoníku (§ 3000), který říká, že „pokud došlo k bezdůvodnému obohacení v dobré míře, poctivý příjemce vydá, co nabyl, nanejvýš však v rozsahu, v jakém obohacení při uplatnění práva trvá.

Oním obohacením bylo u Fuky 450 Kč, které si vzal jako provizi při směně bitcoinů s panem X. Jan Bílek tedy nedostal jako odškodné celých 2200 Kč, které žádal, ale pouze pětinu. Každý ze zúčastněných si také musel sám zaplatit soudní výlohy. Rozsudek je pravomocný a nedá se už proti němu odvolat.

Podle soudu vznikly chyby na obou stranách. Bílek si měl dopředu zjistit, na které číslo účtu posílá peníze. Prostým vyhledáním přes Google by se dostal na blog od Fuky, podle něhož by poznal, že nejde o lékárnu.

CS24

Fuka zase pochybil v tom, že neměl převody dostatečně ochráněné proti podobným podvodům. Směnárnu však provozuje dále, ale od té doby při převodech žádá, aby lidé do vzkazu k převodu napsali, že jde o platby za bitcoiny. To už je dostatečnou pojistkou, která by měla případné další „Bílky“ upozornit, že neplatí za léky.

Zdroj: Bitcash