Hlavní navigace

První deska s USB 3.0 a SATA 6 Gb/s v redakci

3. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

První základní deskouod Gigabytu, která je v u nás k dispozici a obsahuje nová rozhraní USB 3.0 a SATA 6 Gb/s je nejvýše položená verze P55A-UD6. Právě ono písmenko „A“ v názvu desek bude značit verze s rychlejšími rozhraními. V blízké době by se kromě této desky měla objevit na trhu i mnohem přístupnější verze P55A-UD4, která by se měla cenově pohybovat do 4000 Kč. Příplatek za takto vybavenější verzi desky by tedy neměl být příliš drastický, přičemž přínos do budoucna je zde velký (zvláště u rozhraní USB 3.0).

Vraťme se ale k naší desce P55A-UD6, která má tradičně velmi povedené rozložení a její PCB je doslova napěchované osazenými čipy. I když se jedná o desku s P55, najdete na ní celkem šest paměťových slotů. K čemu slouží se dočtete v připravované recenzi. Robustně vypadá i chlazení, které je propojeno pomocí heatpipe od moketů až po jižní můstek. Deska obsahuje celkem 24 napájecích fází, což by mělo přispět ke zvýšení stability při vyšším přetaktování.

 

Zadní blok konektorů je doslova nacpán k prasknutí. Mezi porty najdete dvojici modrých USB portů, které reprezentují právě rozhraní USB 3.0 s maximální teoretickou propustností až 5 Gb/s. Rozhraní USB 3.0 zabezpečuje přídavný čip NEC. Dále zde nechybí ani dvě síťovky, dva eSATA a dalších šest USB portů.

Na desce samotné pak narazíte na celkem osm SATA portů, z nichž dva podporují rychlejší standard SATA 6 Gb/s. V případě Gigabytu se o rychlejší rozhraní stará přídavný čip Marvell 9128, který je připojen ke sběrnici PCIe ×1, která má teoretickou propustnost 250 MB/s (2 Gb/s). To může být trochu brzdou, kterou se rozhodl u svých desek odstranit Asus. Ten připojil přídavný čip pomocí dvou PCIe linek. Otázkou je, jak se toto „přiškrcení“ projeví v praxi.

 

Společně s deskou nám totiž do redakce dorazil i nový pevný disk Seagate Barracuda XT, který nové rozhraní SATA 6 Gb/s podporuje. Na jeho podrobnou recenzi se můžete také ve velmi blízké době již těšit (hned po recenzi WD2003FYYS čili 2TB RE4 čili RAID Edition verze Caviaru Black).

CS24

Autor článku