Hlavní navigace

Názor k článku Unikly první detaily Zenu 4. Zvětšení L2 cache a TLB, podpora AVX-512, snad i počet ALU od Jan Olšan - V tomhle případě si myslím, že není na...

  • 25. 8. 2021 16:39

    Jan Olšan

    V tomhle případě si myslím, že není na místě pochybovat.
    Ono AMD nesdílí přímo samotné informace o architektuře, to skutečně tají. Ale holt některé ty věci se otisknou do údajů, které jsou v dokumentech, které se z nějakého důvodu už s výrobci desek nebo serverů sdílí. Třeba informace o IO a podobných důležitých věcech, které jsou relevantní.

    V tomhle případě to vypadá, že ty věci jako náznaky počtu ALU a velikosti cache vyplynuly z dokumentace performance counterů určených pro profilování kódu. Nevím, jestli tyhle informace výrobci serverů nebo desek opravdu potřebují tak kriticky rok předem, ale je prostě možné, že v tomhle druhu dokumentace jednoduše jenom není až tak silná kontrola, jako by byla u nějaké explicitní prezentace architektonických detailů. Ale ve výsledku mi přijde celkem pochopitelné, že se něco oklikou a nepřímo do těch dokumentů dostalo. Zase kdyby AMD tajilo úplně všechno důsledně, tak v nějakém momentě to začne tvořit problémy, protože se desky, platformy a software nebudou moct pořádně předem připravit na uvedení.

    A schválně ten leak určitě není, myslíte si, že by Gigabyte mělo radost, že je vydírají hackeři a ukradli spoustu dat pod NDA?