Hlavní navigace

První dojmy z ICQ 8. Kecálek ještě neřekl poslední slovo

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stále docela populární platforma pro chat, tak bychom mohli shrnout ICQ. Ruský vlastník nám začal dělat radost a kdysi nenáviděný klient nabral směr, který se nám zamlouval. K dobru přidal dokonce sítě Google Talk nebo Facebook, takže se dnes s tímto kecálkem domluvíte prakticky s kýmkoli, ať už používá jakoukoli službu. Snad jedině Skype byste zde mohli postrádat. Oblíbené kombo ICQ a Facebook nicméně potřeby většiny lidí pokryje. Ti, kteří si největší sociální sít světa nikdy neoblíbili, mohou nadále používat desktopové Ajsko, zatímco uživatele Facebooku naopak nic nenutí držet se ICQ.

Tip: ICQ 7.6: chat v síti Google Talk

Přílivová vlna se ale rozplynula a klient se v posledním roce prakticky nikam dál neposunul. Na sedmou řadu, jenž měla dlouhý život a za chvíli by oslavila třetí narozeniny, navazuje osmá. Ta zatím v Česku sice oficiálně uvolněna ke stažení nebyla, instalační program si nicméně stáhnout můžete, mj. z ruské verze oficiální stránky. V předstihu se tak podíváme na to, co si na nás vývojový tým z východu přichystal. Generační výměna by přinejmenším měla přinést větší novinky, na které delší dobu čekáme.

V průběhu posledních měsíců také ICQ začíná klást větší důraz na mobilní platformy, dokonce vyvinulo klienta pro malou platformu Windows Phone, kde se řadí k nejlepším kecálkům. Dlaždicové prostředí chce kromě telefonů ovládnout osobní počítače. Nepřímo bylo potvrzeno, že i klient pro Windows 8 vznikne. Ostatně, byli bychom velmi překvapení, kdyby k tomu nedošlo. Byl by to signál, že ICQ kapituluje. Ale kdepak, tenhle dědeček s námi ještě chvíli pobude.

Momentálně jen v angličtině

V tuto chvíli můžeme konstatovat, že ICQ 8.0 již oficiálně opustilo stádium beta, tento štítek program nenese. Přesto dojmem neuhlazené ukázky působí, neboť sem tam obsahuje nepřeložené fragmenty. Místo angličtiny tak na vás občas vyskočí ruština, kterou díky azbuce poznáte již z dálky. Bohužel, u aplikací ze zemí, kde angličtina nepatří k nativním jazykům, se jedná o docela běžný problém, který pomine až v některé z aktualizací. Viděli jsme to dokonce i u placených produktů.

Okno s konverzací lze oddělit od seznamu kontaktů Jemnější a čistší vzhled si zaslouží pochvalu Nastavení bylo předěláno do nové podoby Nastavení notifikací u konkrétního kontaktu

Našinec bude patrně zvyklý na český překlad, jenže ten se zatím ICQ 8 vyhýbá, musíte proto překousnout cizí jazyk. Ne, že by to byl zase takový problém, když pominu instalaci, chatování, videochat a posílání souborů si nespletete už jen díky pěkným ikonkám. Každá z nich nese jednoznačný symbol činnosti. Navíc se sluší dodat, že se zpracování aplikace celkově vydařilo a dojem jsme si z něj odnesli dobrý. Po vzoru moderních programů si odnáší mateřské znaménko v záhlaví, které jako by Firefoxu a jiným z oka vypadlo.

 

Na rozdíl od zmíněného prohlížeče se však ono znaménko nestalo hlavní nabídkou, pouze dává najevo příslušnost aplikace, případně vás přenese na domácí obrazovku. Ta zde opět působí jako něco navíc. Jejím prostřednictvím se seznámíte s novinkami v aplikaci (opravdu si je ale potřebujete připomínat stále dokola?), možná si přidáte nějaké nové přátele do seznamu kontaktů, ale mnohem lépe by se v tomto místě vyjímal například výpis událostí ze sociálních sítí. Když pohlédnete na hlavní okno, dojde vám, proč. Kdyby seznam kontaktů a úvodní obrazovka žili odděleně, řekli bychom „zbavte se té hrůzy, pardon, úvodní obrazovky.“

ICQ kopíruje Skype a Windows Live Messenger

Jenže v ICQ 8 se původně oddělené prostory spojily v jeden. Jistě, volitelně je můžete opět oddělit, ve výchozím stavu nicméně klient nápadně připomíná Skype, případně Windows Live Messenger. Oba zmíněné instant messengery prostor vedle seznamu kontaktů využívají lépe. Když vyberete kontakt, otevře se zde konverzace, v tomto případě si ICQ nemá s konkurencí co vyčítat. Když ale zrovna nekonverzujete, úvodní obrazovka vám prostor pro nějakou jinou záživnou činnost, např. čtení statusů z Facebooku, jednoduše nedá.

ICQ 8.0

Až na nevyužitou šanci si ale budete nový vzhled pochvalovat. Samotná sekce s kontakty prošla výraznou redukcí funkcí a tlačítek. Vypadá tak čistě, uhlazeně a nekombinuje dohromady páté přes deváté. Nyní skutečně slouží k tomu, k čemu byl seznam původně navržen. Ukazuje, kdo je online, a díky spojení dvou původně samostatných oken se rovnou přepínáte mezi aktivními chaty. Může vám to připomenout Skype, stejně tak si v souvislosti s ICQ 8 můžete vybavit klidně Zprávy z Windows 8.

I ty fungují podobně, místo plného seznamu kontaktů po straně však vidíte jedince, s nimiž jste v minulosti byli v kontaktu. ICQ vám samozřejmě bude nabízet i uživatele, s nimiž jste nekomunikovali, avšak aktivní konverzace zvýrazní, abyste je měli vždy při ruce. Osobně toto pojetí kecálka oceňuji, přinejmenším vám bude sympatické celkové zjednodušení aplikace, které navzdory tomu nepřišla o to hlavní. Stále můžete v rámci vlastní sítě chatovat i hlasově a s obrazem, posílat obrazy a účastnit se multichatu.

Český překlad není k dispozici Doporučujeme vynechat instalaci toolbarů, vyhledávačů a jiného svinstva Od minula se lze registrovat pomocí Facebooku Program se vás zeptá, jak byste si přáli zprávy odesílat

Zeštíhlení aplikaci prospělo

Jenom se vám neplete pod nohy nic dalšího, co by nezapadalo do kontextu komunikátoru. Právě proto se mi ICQ 8 líbí víc než jeho předchůdce. Naproti tomu vás možná zamrzí zrušení dřívější těsné integrace se sociálními sítěmi, které by po převedení do nového stylu komunikátoru klidně mohlo vypadat zhruba jako ve Windows Live Messengeru. Samostatný kanál s výpisem novinek zmizel, přesto se vám nějaké nové informace o přátelích v programu ukazovat nadále budou.

ICQ se pokouší o prohloubení vlastních sociálních dovedností, samo se tak stává mikroblogovací službou, kam můžete psát příspěvky. Z podstaty věci ale nemá nejmenší šanci ohrozit např. Twitter. Pakliže někdo z vašich přátel nemá ICQ, vaše příspěvky si nepřečte.

MMF24

Osmá generace zavedené chatovací služby neslibuje revoluci, jen významně zpříjemňuje to hlavní – komunikaci. Stačí to ale na konkurenci? Obávám se, že je to trochu málo. Nevidím důvod, proč ICQ upřednostnit před Skypem či Windows Live Messengerem. Toto nejspíš tradičně rozhodnou kontakty. Pokud máte dost známých, kteří na ICQ nedají dopustit, litovat nebudete, v kecálku se vám bude vykládat dobře. ICQ 8 si můžete stáhnout pomocí přímého odkazu, časem se objeví rovněž na oficiální české stránce.