Hlavní navigace

Doposud bylo SSD příjemné, ale nepovinné. Teď je tu první hra vyžadující SSD místo klasického disku

2. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Blizzard
Rozšiřující pack hry World of Warcraft: Shadowlands by měl vyjít na konci října a normálně bychom o tom zřejmě ani nepsali. Blizzard ovšem aktualizoval systémové požadavky a zřejmě vůbec poprvé nějaká hra vyžaduje SSD. Není zde pouze oznámení o potřebných „gigabajtech“.

Datová náročnost her roste obřím tempem. Nejsou to jen doplňkové videosekvence, dnešní hry mají běžně desítky GB a jako instalační adresář je často potřeba zvolit druhý nesystémový disk. Přestože jde o aplikaci, své místo najde na datovém disku (pokud jich máte více). SSD jsou všude a počítač bez něj abyste pohledali. Blizzard se ale rozhodl evoluci ještě popohnat.

U her jsme zvyklí na tradiční systémové požadavky – grafická karta, procesor či minimální porce operační paměti, zbytek se moc neřešil a v případě disku šlo většinou pouze o kapacitu pro úspěšné nainstalování.

V minimálních požadavcích nového WoW (který ani nepatřil mezi nejnáročnější hry) je sice ještě uvedeno 100 GB prostoru na klasickém plotnovém disku. Ale s upozorněním, že uživatelský zážitek tím může být ovlivněn. V doporučených specifikacích je pak už černé na bílém pouze SSD.

World of Warcraft Shadowlands System Requirements World of Warcraft Shadowlands System Requirements

Blizzard nerozlišuje disky pro rozhraní SATA a NVMe/PCIe (ani nemusíte mít nejnovější modely pro rozhraní PCIe 4.0), jejichž výkon je rozdílný a zřejmě tak bude stačit základní levné SSD. I to totiž přináší alespoň v rychlosti odezvy proti HDD podstatní zlepšení.

KL24

Jak velké SSD máte v počítači?

S hrou na SSD místo HDD bude zážitek o něco lepší a Blizzard zřejmě chtěl vyřešit úzké hrdlo výkonu, i když jej pocítíte hlavně při spouštění hry. Hra ale také možná počítá s nahráváním textur z disku i během hraní. SSD má sice téměř každý počítač, ale 100 GB volného prostoru pro jednu hru už tak běžné zatím není.

zdroj: Blizzard, Techspot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.