Hlavní navigace

První Ivy Bridge vyjde v dubnu

26. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čekáte-li na procesory rodiny Ivy Bridge, které budou vyráběny 22nm technologií, počkáte si až do dubna/apríla. Francouzský server Clubic sice ke zprávě přidává spekulaci, zdali náhodou nemá Intel s 22nm postupem problémy, ale když si vzpomenete na starší novinky, o rozpětí březen až duben se píše už dlouho.

V první vlně budou vydány nejvýkonnější (a nejdražší) varianty: v desktopu Core i5 a i7, pro notebooky Core i7. Během května/mája nebo června/júna pak vyjdou desktopová Core i3 a mobilní Core i5 a někdy ve třetí čtvrtině roku (to jest od července/júla do září/septembra) můžeme očekávat nová Pentia. Celeron také žije dál, ale 22nm výroby se tyto nejlevnější procesory dočkají až někdy v průběhu roku 2013.

Společně s novými procesory vyjdou také základní desky pro platformu LGA 1155 s novými čipsety řady 70. Ty mají přinést možnost přetaktování i pro stávající čipy Sandy Bridge.

Číňan Coolaler ze stejnojmenného diskuzního fóra už má engineering sample nového čipu. Jako první zveřejnil pouze test propustnosti a latence pamětí a cache z programu AIDA64, který nemá příliš vysokou vypovídací hodnotu.

Podobných, možná i lepších výsledků by podle NordicHardware a techPowerUp dosáhlo i Sandy Bridge. Servery to vysvětlují tím, že základní deska ani benchmarkovací utilita procesor neznají a nejsou pro něj optimalizované. Test také úplně míjí hlavní vylepšení, která má Ivy Bridge mít: to jest až o 60 % výkonnější integrované grafické jádro, snížená spotřeba, podpora PCI Express 3.0 a mírně vylepšený výkon v instrukcích AVX.

KL24

Na čtvrté straně diskuzního vlákna naleznete i testy v programech Cinebench, Fritz Chess, wPrime a SuperPI. Pro porovnání s momentálně dostupnými procesory můžete použít grafy v naší recenzi Core i7-3960X. Jelikož ale Coolalerův engineering sample běží na skromných 2 GHz, udělat si obrázek o výkonu vůči Sandy Bridge je prakticky nemožné – a ostatně se toho od Ivy Bridge v tomto ohledu příliš mnoho nečeká, snad kromě zvýšených taktů při zachování stejné spotřeby.

Zdroj: Guru3D, Coolaler

Byl pro vás článek přínosný?