Hlavní navigace

První náznaky konce Gmailu. Google některé uživatele přesměrovává do Inboxu

10. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli jsem již nějaký ten rok uživatelem služby Outlook.com, stále považuji Gmail za nejlepší e-mail na světě. Google vždycky uměl vytvořit perfektně šlapající webové aplikace, což v kontrastu malinko dělalo problém Microsoftu. Dnes mi např. zmíněná služba od Microsoftu přijde slabší v technickém zpracování, zatímco se mi naopak líbí celková koncepce.

Řeč je ale o Gmailu, který by jednou mohl být nahrazen něčím novým. Nepřekvapí vás, co by mohlo být to nové. Google už rok testuje službu Inbox, která je všem zájemcům k dispozici a zatím funguje jako nadstavba nad Gmailem. Uvidíte v ní všechny své e-maily a kontakty, pouze se promění uživatelské prostředí a také funkce. Inbox je několikátým pokusem o znovu vynalezení e-mailu. (Mezitím nás nadchl Microsoft se službou Outlook.com.)

" frameborder="0" height="315" width="560">

Nabízí netradiční prostředí, kde se e-maily seskupují, abyste se mohli snadno řídit podle aktuálních priorit, a kde vám nepořádek překážet nebude. Podobně jako Gmail dokázal ve své době znovu rozdmýchat zájem o e-mail, protože nabídl něco nového, Inbox je nepochybně dalším takovým konceptem. Gmail je skvělý, nicméně Google jej dále skoro nerozvíjí. Jistě to vypovídá něco o jeho dospělosti, ale také o tom, že priority Googlu se posunuly.

Na rozdíl od neúspěšného, ale stále zajímavého produktu Wave je Google s Inboxem očividně spokojený, a to do takové míry, že stávající uživatele Inboxu do této služby přesměrovává z domény gmail.com. Do té chvíle služby fungovaly odděleně, druhá přebývala na adrese inbox.google.com. Nejedná se o plošnou migraci. Určitě ale podobný krok můžeme vnímat jako první stupeň migrace.

Google nám dává najevo, že odezva byla kladná a že je připravený zkoušet uživatele pomalu odpoutávat od Gmailu. Takový přechod neproběhne přes noc, budou dlouhý a vyžádá si řadu mezikroků. Něco podobného ostatně před pár lety dělal Microsoft, když nejprve nabídl Outlook.com zájemcům, až nakonec na tuto službu převedl všechny uživatele Hotmailu, který tak úplně zmizel z povrchu zemského.

Když tedy Google přesměruje do Inboxu uživatele přicházejícího z domény gmail.com, nezapomene ho o tomto kroku informovat. Přesměrování máte zatím možnost vypnout. Změna se zatím patrně netýká všech uživatelů Inboxu, aspoň u nás k přesměrování nedochází. (Můžete ho však ručně zapnout v nastavení.) Podle Forbesu tato nenápadná migrace mezi službami byla odstartována před několika měsíci, ovšem jen s malým počtem uživatelů.

MMF24

Google musíme ocenit za originalitu a Inbox si nepochybně získá srdce mnoha uživatelů. Jedná se však o radikální zásah do způsobů, jakými pracujeme s e-mailem. Gmail je v podstatě dokonalá forma e-mailu, jak jej známe. Případné úplné zrušení určitě neproběhne za týden. Ani za měsíc. Je také jisté, že by ho řada uživatelů nesla velmi nelibě. Na podobné úvahy je na každý pád příliš brzo.

Zdroj: Forbes