Hlavní navigace

První 5G Nokia 8.3 se chlubí velkou výdrží a Jamesem Bondem … a pořádnou 5G

19. 3. 2020

Sdílet

Společnost HMD Global dnes představila několik nových telefonů včetně prvního finského 5G smartphonu. Podle očekávání jde o Nokii 8.3 5G, která si zahraje i v nadcházející bondovce Není čas zemřít (její premiéra byla kvůli koronaviru odsunuta na podzim).

Novinka má 6,81" displej typu IPS s malý průstřelem pro selfie kameru, poměr stran 19,5:9 a rozlišení Full HD. Vedle větších rozměrů má i celkem vysokou hmotnost 220 gramů. Tělo je vyrobené ze skla, jen rámeček na bocích je z hliníku. Telefon pohání Snapdragon 765G a 6, nebo 8 GB operační paměti. K té se váže i velikost úložiště, které může být 64, nebo 128 GB. Akumulátor má nadstandardní kapacitu 4500 mAh, ale jen průměrně rychlé 18W dobíjení bez podpory bezdrátového standardu Qi. Přestože jej bude mít v ruce agent s povolením nabíjet, baterie ve spolupráci s úsporným čipsetem slibuje dlouhou výdrž. Tip: James Bond mění značku smartphonů. Ze Sony přechází na Nokie Výbavou je telefon taková typická stření třída a nechybí ani sluchátkový jack. Podle zatím dostupných informací ale Nokii 8.3 bude mít v kapse místo Bonda agentka Lashana Lynch. Čtvrřice foťáků na zadní straně vypadá hezky, nicméně chybí teleobjektiv. Vedle 64Mpx hlavního snímače jsou zde 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv a dvě malé čočky pro makro a měření hloubky ostrosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.