Hlavní navigace

První recenze 24" PLS Samsung S24A850DW

16. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung SyncMaster S27A850D (viz naše recenze) je sice velice vydařený monitor, ale stojí přece jen 15 000 Kč a navíc momentálně zůstává v ČR pořád vyprodaný. Mnozí uživatelé považují za jakési optimum 24" s poměrem stran 16:10 a rozlišením 1920 × 1200 px, zde úřaduje kolega otestované sedmadvacítky – S24A850DW. O něm jsme vás už informovali v aktualitě v červenci, na nějakou recenzi se dosud čekalo.

Neobjevila se na Prad.de, na TFTcentral, Xbit-labs, ani FlatpanelsHD. Na svědomí ji má člověk recenzující některé vybrané monitory tak trochu po domácku, přesto s nemalými znalostmi problematiky a s kolorimetrickou sondou. Známa je především jeho recenze cPVA Samsung F2380, která nejspíše nemálo uživatelů od koupě odradila. Autor podepisující se jako LCDMonitorTest klade důraz na určité vlastnosti monitoru, takže některé monitory byste po přečtení jeho názoru tak nejraději odnesli do popelnice, jiné budete brát alespoň za jednooké krále.


Samsung SyncMaster S24A850DW
 Samsung SyncMaster S24A850DW Samsung SyncMaster S24A850DW

Jelikož možná ne všem zájemcům o S24A850DW bude recenze na Blogspotu srozumitelná, dovolím si udělat krátký výtah a komentář. Nevšímejte si autorova komolení názvu monitoru (chvíli píše A859DW, jinde správně A850DW), jinak ví dobře, co dělá.

V části design uvidíte, že provedení je velmi podobné jako u S27A850D, 24" SA850 má ale jeden DVI-D nahrazen D-Subem (ten by neměl u rozlišení 2560 × 1440 px moc smysl). Zachovány jsou porty USB 3.0 i výborné polohování. Autor si stěžuje, že by chtěl mít možnost posunout monitor na noze ještě níže.

Další část se věnuje povrchové úpravě monitoru. Polomatná obrazovka s jemným antireflexem se líbí stejně jako mně u 27" SA850, autor vysvětluje, že matné panely mají zejména na bílých obrazovkách s textem rušící efekt "crystalline" (znáte možná synonyma jako IPS dirty či grainy look) a PLS Samsungu jsou tohoto prosta a text na bílé stránce vypadá velmi dobře a není rušen.

Pak přijde fotografie Backlight Uniformity. A zde to bohužel už dobré není. Podsvícení prosvítá mírně nahoře a velmi silně hned na dvou místech ve spodní části monitoru. Podle toho, co jsem se ptal zástupce Samsungu, je toto bráno jako reklamovatelná záležitost, vada kusu. Jak se zdá, bude to ale Achillova pata PLS SA850, jak 24", tak 27" modelu. Ideální bude, pokud byste mohli váš kus před koupí vidět zapnutý někde při slabším osvětlení.

Ovládání a nabídka OSD se takřka nijak neliší od S27A850D. Pozorovací úhly považuje i autor za snad ještě o trošku lepší ve srovnání s IPS a samozřejmě výrazně lepší než u VA (S-PVA, které je v porovnání, bude asi Dell 2408WFP). Přestože 24" PLS panel od Samsungu nebude zřejmě na rozdíl od 27" 8bitový, ale více jak 16 milionů barev lidskému oku zobrazí díky kombinaci 6 bitů pro barevnou složku + Hi-FRC, (i když podle Panelook je LTM240CL01 8-bit + Hi-FRC, což mi vzhledem k tomu, že 27" PLS je čistě 8-bit a 23" určitě 6-bit + Hi-FRC přijde divné)  pochvaluje si autor jemné přechody i to, že nelze pozorovat žádné poblikávání.

V části s měřeními se dozvíte, že jas lze regulovat od 83 do 386 cd/m2 (použitá sonda i1 Display 2 má tendenci naměřit trochu vyšší hodnoty, přesnější i1 Display 3 Pro by ukázala zřejmě rozsah od cca 70 do 360 cd/m2) a v celém rozsahu je kontrast na slušné hodnotě kolem 800:1. Černá při min. jasu 0,10 cd/m2 patří v rámci IPS/PLS k nadprůměru. Při průměrných 119 cd/m2 kolísá jas bílé od 99 (levý horní roh) až po 121 cd/m2 (napravo od středu). Testovaný kus má rovnoměrnost podsvícení opravdu špatnou.

Při měření barev je odhaleno, že gamut monitoru nesedí úplně přesně na sRGB/Rec. 709. Hlavně v modré a červené je citelný přesah, zelená pak přesahuje zase směrem ke žluté, naopak úplně nepokrývá ve směru k zeleno-tyrkysové. Výchozí nastavení s teplotou barev pod 5800 K, gamou 2,1 (místo optimálních 2,22) a citelnou barevnou odchylkou v primárních barvách (nejvíce modré a zelené) bohužel náročnější uživatele dělající něco s grafikou neuspokojí. Softwarová kalibrace (s levnou sondou) dopadla nejspíše dobře, kontrast se příliš nezhoršil.

Ostrost textu dopadla srovnatelně jako u IPS, interpolace rovněž solidně a input lag v průměru kolem 10 ms. Odezva byla posouzena subjektivně a dopadla srovnatelně jako u NEC 2490WUXi a lépe než na S-PVA (což není překvapení). Před závěrem autor ještě zkouší video, vše až na nepřijetí signálu s 24 Hz dopadá bezproblémově.

Ve verdiktu jsou chváleny základní vlastnosti dané rozměry, rozlišením, matricí, ergonomií a rozumnou cenou (u nás kolem 9500 Kč), naopak vytýkána je nerovnoměrnost podsvícení, tovární barevné nastavení a následně spíše malichernosti jako to, že monitor nelze ještě o nějakých 7 cm nastavit níže nebo že nelze dokoupit reproduktory.

KL24

Nakonec zpráva pro všechny naše čtenáře: po přečtení recenze na Blogspotu jsem to nevydržel a napsal do Samsungu o prodejní kus k testu zdejší metodikou.

Zdroj: samsungs24a850dw.blogspot.com

Byl pro vás článek přínosný?