Hlavní navigace

První SD karty z nerezové oceli. Novinka od Lexaru má být odolná proti ohnutí i slané vodě

10. 9. 2024

Sdílet

Zdroj: Lexar
Lexar ukázal na veletrhu IFA novou řadu SD karet nazvanou Armor. Zajímavé na nich je, že jde (podle Lexaru) o první paměťové karty zapouzdřené v ocelovém těle.

Rychlost čtení má dosahovat 280 MB/s, což patří spíše k průměru. Pokud jde o výkon, má Lexar v nabídce jiné rychlíky splňující standard SD 8.0. Nerezové má Lexar zatím dva modely: Armor Gold SD UHS-II a Armor Silver Pro SD UHS-II, ale pod označením Armor jsou v nabídce třeba i přenosná SSD.

Tyto SD karty mají tělo z nerezové oceli 316 a certifikaci na odolnost IP68, tedy prachotěsnost a voděodolnost, a podle Lexaru jsou velmi odolné na ohnutí.

MMF24

Odolné SD karty, byť z plastových materiálů, mají v nabídce i jiní výrobci. U Samsungu je to například řada Endurance s odolností proti vodě, teplotě, magnetickému či rentgenovému záření. Karty Sony Tough se pak chlubí odolností proti bahnu, vodě i prachu (také splňuje IP68) a ve srovnání s běžnými SD mají být až 18× odolnější na ohyb.

Nerez s označením 316 (AISI 316) obsahuje vysoké množství niklu a chromu, dále příměsy manganu, křemíku, uhlíku a zejména molybdenu. Lexar to přímo nezmiňuje, ale tento typ oceli se hodí i pro styk se slanou vodou a je lépe odolný proti kyselinám.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.