Hlavní navigace

První smartphone se dvěma panty: Huawei Mate XT rozložíte do velikosti 10,2"

12. 9. 2024

Sdílet

Huawei se stal prvním výrobcem, který začne prodávat nadvakrát rozložitelný smartphone.

Mate XT má dva panty, po rozložení se tři displeje „spojí“ v jeden a před vámi se objeví 10,2" velký OLED displej. Jeden pant se ohne dovnitř, druhý ven a telefon se rozkládá jako harmonika. Rozlišení 3184 × 2123 px s poměrem stran 16:11 odpovídá středně velkému tabletu.

Nebo otevřete jen jednu část a pracujete na 7,9" displeji. Samozřejmě i v zavřeném stavu se 6,4" máte v ruce normálně použitelný telefon s tloušťkou 12,8 mm. Je tak sice o něco tlustší než konkurenční Galaxy Z Fold 6, ale proti loňskému Z Fold 5 je tenčí.

Mate XT pohání 7nm Kirin 9010, nejvýkonnější mobilní procesor od Huawei vyrobený v továrnách SMIC. Stejný použili i v modelu Pura 70 a výkonově odpovídá zhruba MediaTeku Dimensity 8200. K tomu je zde akumulátor s kapacitou 5400 mAh. V modulu pro kamery je 50Mpx hlavní snímač s variabilní clonou, teleobjektiv a ultraširokoúhlý snímač.

MMF24

Telefon je bez služeb Googlu a s operačním systémem HarmonyOS. Prodávat se má pouze v Číně, kde na něho čeká už několik milionů předobjednávek. Dostupnost v jiných zemích je prozatím ve hvězdách, za což může i vysoká cena. Ta se po přepočtu z juanů či dolarů pohybuje okolo 64 tisíc Kč bez DPH za levnější verzi s 256GB úložištěm. V balení dostanete sluchátka FreeBuds 5 a dvě nabíječky (jednu do auta).

Zdroj: YouTube.com

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.