Hlavní navigace

První telefon s Ubuntu je v prodeji. V Česku jej můžete mít za 4700 Kč

27. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V únoru představený Aquaris E4.5 od španělské společnosti BQ si už může na území Evropské unie koupit kdokoliv. BQ telefon prodává na svém webu za 169,90 eura (4700 Kč) v ceně je i doprava.

Aquaris E4.5 není žádný nadupaným strojem, jakým měl být Ubuntu Edge. Obsahuje 4,5" IPS displej s rozlišením 540 × 960 px. Uvnitř najdeme SoC od Mediateku se čtyřjádrovým procesorem Cortex-A7 (1,3 GHz), 1 GB RAM a 8 GB flashového úložiště rozšiřitelného o microSD kartu.

 

Síťová výbava je už dnes podprůměrná. Telefon se připojí k 2G a 3G sítím, kamarádí se s Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0. LTE, NFC i 5GHz Wi-Fi však chybí. Smartphone nepostrádá GPS, ale vzhledem k navigačním obvodům integrovaným v základních čipech od Mediateku nemůžete čekat ani rychlost ani přesnost.

" frameborder="0" height="360" width="640">

BQ do telefonu vložil zadní 8Mpx foťák s automatickým zaostřováním, dvojitou ledkou a schopností záznamu videa v rozlišení 1080p. Přední foťák používá 5Mpx snímač. Výrobce nasadil všechny podstatné senzory jako akcelerometr, gyroskop, kompas a snímač pro autoregulaci jasu nebo detekci přiblížení. Nechybí ani notifikační LED, FM rádio nebo druhý mikrofon pro potlačení šumu. To vše BQ integrovalo do telefonu s rozměry 137 × 67 × 9 mm. Hmotnost včetně 2150mAh akumulátoru činí 123 gramů.

Pro koho je? Osloví ty, kteří hledají alternativy a pro které je i Android příliš uzavřený. Ubuntu ale kvůli slabému hardwaru nepředvede svoji hlavní sílu – možnost zapojit telefon do dokovací stanice a používat jej jako desktopový systém. Canonical funkci ukazoval se špičkovými přístroji, ale Aquaris E4.5 na to nemá dostatek výkonu.

KL24

Potenciální kupce také musí počítat s tím, že většina moderních aplikací, které zná z Androidu, iOS nebo WP, na Ubuntu nenajde. Nemůže se spolehnout ani na kompletní repozitáře z dospělého Ubuntu. Často se bude muset spoléhat na mobilní weby služeb a ty s pomalým procesorem nebudou zrovna pohodlné.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Byl pro vás článek přínosný?